PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

U Hrvatskoj 235 osoba pozitivno na koronavirus. Stanje i zabrinutost među građanima zbog epidemije koronavirusa dodatno otežao jaki potres koji je pogodio Zagreb. Nacionalni stožer pozvao građane da i nadalje izbjegavaju socijalne kontakte. Premijer Andrej Plenković: “Apeliram na građane da zadrže pribranost”

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je danas, 22. ožujka, na konferenciji za novinare da je u Hrvatskoj kod 235 osoba potvrđen koronavirus, što je za 29 osoba više u odnosu na stanje oboljenih od subote, 21. ožujka, u 16 sati.

Maja Grba Bujević: “Koronavirus nije nestao”
Dodatno stanje oko prevencije širenja koronavirusa i provedbe mjere kontrole među građanima otežao je snažan potres koji je jutros u 6.30 sati pogodio grad Zagreb. Iz Nacionalnoga stožera civilne zaštite ističu da koronavirus nije nestao te pozivaju građane da i na otvorenom izbjegavaju socijalne kontakte. — Poštujte sve upute stožera civilne zaštite. Ne nasjedajte na vijesti koje se šire društvenim mrežama. Budite vani, ali i dalje vrijedi distanca i izbjegavanje socijalnoga kontakta, istaknula je Maja Grba Bujević, načelnica Kriznoga stožera Ministarstva zdravstva. Preporučila je građanima da se toplo odjenu kako se ne bi pothladili i stvorili dodatni problem. — Molimo vas držite se mjera koje smo propisali. Sve su žurne službe na terenu i rade maksimalno kapacitetom, istaknula je Grba Bujević.

Krešimir Kuk: “Ne postoje metode i proračuni novih potresa”
Seizmolog Krešimir Kuk demantirao je najave o dolasku novih potresa. — Ne postoje metode, proračuni, najave novih potresa, a pogotovo da bi novi potresi trebali biti jači. Nadamo se da potres nije izazvao katastrofalna oštećenja na zgradama i ljudske žrtve. Proširila se velika panika. Najvažnija je preporuka da se u trenutku trešnje ne bježi iz visokih zgrada i ne ulazi u liftove. Tko ne može izići, jer nije u prizemnici, treba se skloniti u dijelu zgrade za koji procjenjuje da je najsigurniji i tek nakon trešnje treba napustiti zgradu, rekao je seizmolog Kuk o postupanju u slučaju potresa.

Zoran Milanović: “Slušajte vijesti i informacije od nadležnih”
Poslije izvanredne sjednice državnoga vrha, održane u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, medijima se prvo obratio predsjednik države Zoran Milanović, pozvavši građane da slušaju vijesti i informacije od nadležnih institucija.

Potres jačine 5,5 po Richteru
Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da je prema informacijama iz seizmološke službe potres bio jačine 5.5 po Richteru, a to je, kako je rekao, najjači potres u Zagrebu zadnjih 140 godine. — Postoje brojna oštećenja na zgradama, unutarnja i vanjska. Pozivamo građane na oprez i preporučujemo građanima da u ovom trenutku budu ispred svojih zgrada, ali da drže razmak prema preporuci Stožera civilne zaštite zbog epidemije koronavirusa, istaknuo je Plenković, najavivši da će Stožer civilne zaštite i Vlada upravljati ovom krizom paralelno s krizom koronavirusa.

Andrej Plenković: “Apeliram na građane da zadrže pribranost”
— Pažljivo slušajte isključivo naputke Stožera, rekao je Plenković, naglasivši da su angažirani hrvatska vojska i sve službe grada Zagreba koje će krenuti s čišćenjem grada od posljedica potresa kako bi se što prije osposobile prometnice. — Poseban fokus imat ćemo na zdravstvene ustanove jer želimo da pacijenti imaju svu potrebnu odgovarajuću skrb. Stožer civilne zaštite angažirat će građevinare da se izvrši pregled zgrada, a s obzirom na njihova oštećenja. Apeliram na sugrađane da zadržimo pribranost, a sve će nadležne službe raditi brzo, koordinirano i učinkovito, poručio je u izjavi za medije premijer Plenković koji se zatim s državnim vrhom uputio u obilazak središta grada kako bi se upoznao sa štetama koje je izazvao potres.

Milan Bandić: “Koronavirus je veća opasnost od potresa”
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je potreban oprez kako bi se u ovom trenutku reagirano odgovorno. — Koronavirus je veća opasnost od potresa. U snažnom potresu koji je jutros nekoliko puta pogodio Zagreb jedno je dijete teže ozlijeđeno i nalazi se u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Prema riječima ravnatelja bolnice, poduzimaju se mjere intenzivnoga liječenja i dijete se nalazi u kritičnom stanju.

Premijer Andrej Plenković pozvao je građane poslije izvanrednoga sastanka državnoga vrha koji je održan danas, 22. ožujka, zbog snažnoga potresa koji je jutros pogodio Zagreb, da u ovom trenutku zadrže pribranost i slijede upute Stožera civilne zaštite (izvor: vlada.gov.hr)

Podjelite:

You may also like...