PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

U intervjuu novi načelnik bračke policije Mirko Beović poručio: “Najvećim izazovom smatram podizanje razine povjerenja i poštovanja građana prema policijskoj službi i policijskim službenicima”

Mirko Beović, načelnik bračke policije, novo je lice među policijskim službenicima na otoku Braču. Ali ne samo policijskim službenicima, nego i stanovnicima otoka. Policijska uprava splitsko-dalmatinska imenovala ga je prvom osobom Policijske postaje Brač kojom će, prema odluci policijske uprave, rukovoditi sljedećih šest mjeseci. Dužnost je preuzeo 10. veljače, a stigao je na mjesto dosadašnje načelnice Katice Jelinčić koju je Policijska uprava splitsko-dalmatinska premijestila na poslove granične policije.

S mjesta pomoćnika načelnika na mjesto načelnika
Načelnik Beović na Brač je došao iz Policijske postaje Sinj gdje je bio pomoćnik načelnika za temeljnu policiju. Nema sumnje da je imenovanje Beovića za čelnika bračke policije definitivno unaprijeđenje u njegovoj službi, a iz Policijske uprave za novoga rukovoditelja bračke Policijske postaje imali su samo riječi hvale na predstavljanju novoga načelnika predstavnicima grada Supetra i bračkih općina u gradskoj vijećnici.

Marko Srdarević iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, novi načelnik bračke policije Mirko Beović i glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Antonela Lolić na predstavljanju novoga načelnika predstavnicima grada Supetra i bračkih općina u gradskoj vijećnici neposredno pred preuzimanjem nove dužnosti (foto: J. Bašić)

Iznio svoje planove i očekivanja na novoj dužnosti
Tim povodom razgovarali smo s načelnikom Mirkom Beovićem koji je odlučio podijeliti s našim čitateljima i pratiteljima svoj dosadašnji profesionalni put te ujedno iznijeti planove i očekivanja koja ima na novom radnom mjestu, a nakon što obavi dubinsko “snimanje” policijske postaje koja mu je povjerena. Osim toga, komentirao je i izazove koji ga očekuju na novoj dužnosti, a osvrnuo se pri tom na kadrovska i logistička pitanja u Policijskoj postaji Brač.

Čestitamo Vam na imenovanju za načelnika Policijske postaje Brač. Kako ste doživjeli to imenovanje nakon što ste obavljali službu zamjenika načelnika PP Sinj? Je li Vaše imenovanje za načelnika bračke policije ustvari Vaše unaprjeđenje u policijskoj službi?
Hvala vam na čestitkama, a samo imenovanje za načelnika PP Brač vidim kao prepoznavanje moga kvalitetnoga rada i profesionalnoga odnosa prema službi u posljednje 23 godine. Smatram to velikom čašću, ali i još većom odgovornosti te zahvaljujem na ukazanom povjerenju koje ću nadam se, a i vjerujem u to, opravdati.

Profesionalni ste policajac. Osim redovitoga obrazovanja pohađali ste i više tečajeva. O kojim se edukacijama radi i za koje ste posebne policijske poslove educirani?
Da, nakon završene Srednje policijske škole završio sam studije na Visokoj policijskoj školi i Pravnom fakultetu u Splitu, a od inozemnih školovanja i edukacija izdvajam “Napredni sigurnosni studij” na George C. Marshall Centru koji sam pohađao u Saveznoj Republici Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama, NATO edukaciju za časnike te FBI tečaj za pregovarače. Uz sve ovo navedeno, završio sam i dvadesetak tečajeva/specijalizacija uglavnom protuterorističke tematike.

Što biste u Vašim dosadašnjim policijskim poslovima i dužnostima posebno istaknuli? Koje su Vam službe do sada bile povjerene?
Moj karijerni put je počeo u Antiterorističkoj jedinici “Lučko” gdje sam proveo prekrasnih 11 godina, a potom još 10 godina u Protueksplozijskoj službi, da bi naposljetku 2017. došao u PP Sinj na mjesto pomoćnika načelnika za temeljnu policiju. Od posebnih zadaća izdvajam sudjelovanje u dvije mirovne misije. Godinu dana sam proveo u Jordanu gdje sam protuterorizmu obučavao iračke policajce te 6 mjeseci u Afganistanu gdje sam obavljao poslove mentora/instruktora afganistanskim policijskim snagama, a ujedno sam bio i voditelj kontingenta MUP-a RH. Također, sudjelovao sam u najužem timu osiguranja prilikom posjete Predsjednika SAD-a, Georgea W. Busha i Pape Benedikta XVI Republici Hrvatskoj.

Koji će biti Vaši prvi potezi kao načelnika Policijske postaje Brač?
Moji prvi potez će biti dubinsko “snimanje” stanja u postaji, kako bi u što kraćem roku uvidio s čim raspolažem kako u kadrovskom, tako i u logističkom smislu. Želim iz svakoga policijskoga službenika i zaposlenika PP Brač izvući maksimum, kako bi se policijski i drugi administrativno/upravni poslovi obavljali što efikasnije, a sve u korist samih građana i službe.

Dužnost ste preuzeli od dosadašnje načelnice Katice Jelinčić. Jeste li možda prije preuzimanja dužnosti napravili analizu i pregled stanja Policijske postaje Brač. Što smatrate posebnim izazovom u obnašanju dužnosti načelnika bračke policije?
Tijekom same primopredaje prikupio sam određene informacije o stanju u PP Brač, međutim za pravi uvid u stvarno stanje trebati će mi nekoliko tjedana. Bivšoj načelnici i ovim putem zahvaljujem na suradnji i pomoći prilikom primopredaje i želim sve najbolje na novom radnom mjestu. Najvećim izazovom smatram podizanje razine povjerenja i poštovanja građana prema policijskoj službi i policijskim službenicima.

Jedna od poteškoća na otoku Braču je regulacija prometa, posebno u turističkoj sezoni? Kako se planirate pripremiti za što bolje rješavanje prometnih poteškoća u nadolazećoj sezoni, osobito na prilazima gradu Supetru i trajektnom pristaništu?
Ljetne gužve su karakteristične za gotovo sva turistička mjesta na našoj obali i otocima, a otok Brač i njegova mjesta nisu nikakva iznimka. To se posebno očituje u Supetru gdje najveće gužve nastaju u zoni trajektnoga pristaništa, a kasnije se iste prelijevaju i na okolne prometnice gdje zapravo blokiraju promet u čitavom gradu. Već sam obavio nekoliko razgovora na tu temu s predstavnicima gradskih i komunalnih službi grada Supetra i dogovorena je maksimalna suradnja svih službi koje mogu doprinijeti smanjenju negativnih efekata gužvi. Također, dobio sam informaciju kako će “Jadrolinija” kupiti novi trajekt s čime će osigurati dodatne vožnje na relaciji Supetar – Split što bi uvelike riješilo problem “viška” vozila na Braču. Uz to, planira se i digitalizacija sustava prodaje karata i postavljanje kamera koje će goste preko online servisa upozoriti kada je najbolje vrijeme za pristup trajektnom pristaništu.

Poznata je činjenica da bračkoj policiji nedostaje policijskih službenika, naglašeno u sektoru prometne policije. Hoćete li se zauzeti oko povećanja broja službenika na Braču? Koliko kvalitetno sadašnji broj službenika može odgovoriti na izazove s kojima se susreću policijski službenici?
Primjetan je deficit u popunjenosti radnih mjesta PP Brač te ćemo pokušati sve da kroz adekvatna kadrovska rješenja popravimo trenutno stanje. Što se tiče ljetne sezone kada je opseg policijskih poslova na otoku Braču najveći, Policijska uprava splitsko-dalmatinska će pak sa svoje strane uložiti maksimalne napore da nam osigura adekvatnu ispomoć policijskih službenika, te bi ovim putem apelirao i na sve jedinice lokalne samouprave otoka Brača da nam pruže maksimalnu pomoć u pronalasku adekvatnoga smještaja za policijske službenike na ispomoći tijekom srpnja i kolovoza. Ne treba uopće naglašavati da više policijskih službenika, znači bolje stanje sigurnosti za čitav otok te sve njegove stanovnike i posjetitelje.

Važno poslanje policijskih službenika je suzbijanje prekršajnih i kaznenih djela. Što po tom pitanju mislite poduzeti? Koje ćete aktivnosti poduzeti oko prevencije prekršajnih i kaznenih djela?
Premda prečesto zanemarena, smatram da je prevencija najvažniji dio policijskoga posla. Represivne aktivnosti, vrlo često neophodne ipak su samo saniranje već nastale štete, dok se kvalitetnim preventivnim radom može postići da do te štete uopće ne dođe. Veća pojavnost policijskih službenika na kritičnim mjestima i u kritična vremena, sudjelovanje u rješavanju ključnih komunalnih/infrastrukturnih problema i profesionalan rad te ponašanje policijskih službenika samo su neke od smjernica koje smatram izuzetno bitnim za kvalitetan preventivni rad, te ću na njima svakako inzistirati i ustrajati. U tom cilju inicirao sam osnivanje Vijeća za komunalnu prevenciju kriminaliteta gdje bi svi bitni čimbenici sigurnosti na otoku Braču zajedno sudjelovali u rješavanju uočenih problema, te općoj prevenciji kriminaliteta.

Policija je važan dio društvene zajednice, poručio je na Vašem predstavljanju u gradskoj vijećnici u Supetru zamjenik ravnatelja Policijske uprave splitsko-dalmatinske Marko Srdarević. U obavljanju poslova nužna je suradnja policije s drugim ustanovama. S kojim sve ustanovama posebno namjeravate surađivati? Jeste li možda planirali obaviti radne susrete s čelnicima grada Supetra i bračkih općina? Ako da, što ćete im poručiti?
Planiram i želim surađivati sa svima koji imaju želju da poboljšaju stanje na otoku Braču u bilo kojem aspektu koji je direktno ili makar indirektno vezan uz opseg djelovanja policijskih službenika. Gradske i javne službe, predstavnici lokalne samouprave, udruge građana, a naravno i sami građani su pozvani da svojim informacija, prijedlozima, pa i kritikama pomognu policijskim službenicima da efikasnije obavljaju svoj posao.

Siguran sam da ćemo imati odličnu suradnju
Što se tiče općinskih čelnika i gradske vlasti grada Supetra siguran sam da ćemo imati odličnu suradnju na korist svih stanovnika i posjetitelja otoka Brača, a ja osobno ću učiniti sve što je u mojoj moći da adekvatno reagiramo na sve sigurnosne probleme koji se ukažu u bilo kojem mjestu na otoku Braču.

Policija nije i ne smije biti samo represivni aparat
Za kraj bi još samo dodao da policija nije i ne smije biti samo represivni aparat već upravo suprotno, mi smo servis građana koji ima svoje zakonske ovlasti koje nam omogućavaju rješavanje specifičnih problema i situacija sa kojima se svaki građanin pojedinačno, ali i kao društvo u cjelini susrećemo. Ja zaista vjerujem u krilaticu “Sigurnost i povjerenje” i volio bi kad bi je svaki policijski službenik imao na umu prilikom obavljanja svojih poslova.

– Želim iz svakoga policijskoga službenika i zaposlenika PP Brač izvući maksimum, kako bi se policijski i drugi poslovi obavljali što efikasnije, a sve u korist samih građana i službe, poručio u intervjuu za portal BRAČ danas novi načelnik Policijske postaje Brač Mirko Beović (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...