Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

U komunalnom poduzeću koje nekoliko godina bilježi gubitke u poslovanju, podiže kredit za nastavak gradnje poslovne zgrade, diže stanovnicima cijenu vodnih usluga, plaće zaposlenih u posljednjih deset godina porasle su za 44 posto. Direktor tvrtke rekorder je s mjesečnom bruto plaćom od 25.593 kuna

Na prvoj ovogodišnjoj skupštini “Vodovoda Brač” koja je održana u petak, 28. veljače, skupštinari su raspravljali o izmjenama Pravilnika o radu i Planu poslovanja u ovoj godini, a nakon što isti nije donesen lani na posljednjoj sjednici Skupštine, 19. prosinca, zbog pitanja plaća zaposlenih u toj komunalnoj tvrtki.

Skupštinari nezadovoljni rastom plaća u trenutku podizanja cijena vodnih usluga
Treba podsjetiti da su skupštinari na protekloj sjednici, nezadovoljni rastom plaćom zaposlenih u trenutku podizanja cijena vodnih usluga, zadužili direktora uprave Tonča Trutanića da izmjeni odredbe Pravilnika o radu koje se odnose na plaće zaposlenih u sustavu, i to tako da plaće zaposlenih ne bi rasle automatizmom, odnosno usklađivanjem prema uredbi Vlade o iznosu najmanje bruto plaće, već po odluci direktora komunalne tvrtke.

Najnižu plaću određivat će direktor društva
Direktor Trutanić došao je pred skupštinare s prijedlogom izmjene Pravilnika o radu. — Najnižu osnovnu plaću za jedan sat rada, odnosno najnižu osnovnu plaću u mjesečnom iznosu utvrđuje direktor Društva, potkraj godine za sljedeću godinu, a u okviru iznosa stavke ‘plaća radnika’ iz godišnjega Plana poslovanja Društva, koji donosi Skupština Društva, glasi izmijenjeni članak odredbe Pravilnika koji se odnosi na utvrđivanje plaća u komunalnoj tvrtki. U dosadašnjem Pravilniku o radu, najnižu osnovnu plaću za jedan sat rada, odnosno najnižu osnovnu plaću u mjesečnom iznosu utvrđivao je direktor Društva, ali ne u iznosu manjem od minimalne plaće propisane Zakonom o minimalnoj plaći.

Od 2010. do 2020. godine plaće su u Vodovodu porasle za 44%
Zanimljiv je podatak da se u tom komunalnom poduzeću, kako se mijenjala Vladina uredba o najnižoj bruto plaći, iz godine u godinu mijenjala i plaća. U razdoblju od 2010. do 2020. godine, samo prve tri godine ona je iznosima 2.814 kuna. Već 2015. godine plaća je u “Vodovodu” bila 3.029 kuna, a 2020. godine 4.062 kuna. Takav model rasta plaća zaposlenima skupštinarima nije bio prihvatljiv, pa su i zatražili od uprave izmjene Pravilnika kojima bi se takav rast plaća zaustavio.

Marko Radić: Svake ćemo godine imati medijsku hajku o plaćama u “Vodovodu”
Predstavnik općine Postira u Skupštini Marko Radić, ujedno zaposlenik u komunalnoj tvrtki, izrazio je stav općine Postira koja se protivi takvoj izmjeni Pravilnika o radu. — Tražimo da se ide u sveobuhvatnu izmjenu Pravilnika o radu društva. Smatramo da ako bismo prihvatili ovakav prijedlog odluke o izmjenama Pravilnika o radu da bismo svake godine imali medijsku hajku o plaćama. Smatramo da treba nastaviti sa sustavom automatizma, kao i do sada, i da je dosadašnji sustav bio u redu, rekao je Radić.

Tonči Trutanić: Koeficijente smo definirali unatrag 15 godina
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković zatražila je da se napravi cjelovita izmjena Pravilnika o radu, zapitavši i kojim su pravilnikom definirani koeficijenti po kojima su određene plaće osoba zaposlenih u sustavu. — Koeficijente smo definirali unatrag 15 godina zajedno s Ekonomskim fakultetom u Splitu, odgovorio je Trutanić i tako potvrdio da se uprava društva nije bavila pitanjem plaća zaposlenih, osim što su one rasle iz godine u godinu, kako je rasla najniža bruto plaća prema odluci Vlade. Marković je podsjetila da u Komunalnom društvu Grad d.o.o., koje se nalazi u vlasništvu grada Supetra, Nadzorni odbor utvrđuje osnovicu plaće.

Ivana Marković: U ovom trenutku nije poželjan trend povećanja plaća zaposlenima
Osvrnuvši se na plaće u “Vodovodu”, posebno osoba koje se nalaze na rukovodećim pozicijama, Marković je istaknula da su one neprihvatljive u trenutku u kojemu se nalazi komunalna tvrtka. — Neshvatljivo mi je da u uvjetima u kojima se nalazi poduzeće danas, nakon što smo donijeli odluku o podizanju kredita, a na protekloj Skupštini podignuli cijenu vode građanima, a što grad Supetar nije potpisao, rastu plaće zaposlenima. U ovom trenutku nije poželjan trend povećanja plaća zaposlenima, rekla je gradonačelnica Marković, naglasivši kako je potrebno ići u izmjenu cjelokupne sistematizacije, pogledati koeficijente i utvrditi način na koji će se osnovica donositi.

Moramo biti solidarni prema našim građanima
Napomenula je pri tom da je u Komunalnom društvu Grad zaposleno 64 osoba, a ukupna bruto plaća zaposlenih godišnje iznosi 6 milijuna kuna, dok je u “Vodovodu” zaposleno 45 osoba, a plaće su na godišnjoj razini veće za 1,5 milijuna kuna. — Da smo u situaciji u kojoj poduzeće idealno posluje, da realiziramo projekte iz Europske unije, prva bih bila za podizanje plaća. Moramo biti solidarni prema našim građanima. Ako smo već digli cijene vode i ako dižemo kredit, onda bi se plaće trebale korigirati do nekoga boljega trentuka, poručila je gradonačelnica Marković, pozvavši upravu na racionalizaciju troškova.

Trutanić: U “Vodovodu” imamo svakodnevna dežurstva
Trutanić je replicirao gradonačelnici da je razlika u plaćama između “Vodovoda” i tvrtke “Grad” prije svega u kvalifikacijskoj strukturi. — U “Vodovodu” ima više radnika s višom i visokom stručnom spremom. Razlika se odnosi i na specifičnost djelatnosti tvrtke. U “Vodovodu” imamo svakodnevna dežurstva u jednom i drugom sektoru djelovanja, imamo dosta prekovremenih sati, pa i to na neki način utječe na cijenu rada, rekao je Trutanić. Gradonačelnica Marković napomenula je kako i u gradskoj komunalnoj tvrtki postoje dežurstva i prekovremeni sati rada te da su brojni zaposlenici visokoobrazovani.

Stjepan Kusanović: Kako se u gradskoj upravi određuje osnovica?
Stjepan Kusanović, predstavnik općine Pučišća, također zaposlenik “Vodovoda”, zapitao je gradonačelnicu Marković kako se u gradskoj upravi određuje osnovica. — Imamo uredbu državne uprave, odgovorila je Marković. Načelnik Pučišća Marino Kaštelan rekao je da je osnovica u ingerenciji čelnika jedinica lokalne samouprave. Kusanović je naglasio da načelnik svake godine može određivati osnovicu plaće, ali da ona mora bit u proračunu koji će onda, kako je rekao, Općinsko vijeće prihvatiti ili odbaciti.

Ivana Marković: Ne možemo se ponašati kao pijani bogataši
Neki su skupštinari u žustroj raspravi bili mišljenja da se ne mogu uspoređivati plaće u “Vodovodu” s plaćama u Komunalnom društvu “Grad”. — Kad pogledam plaće u “Vodovodu” i kad ih usporedim s plaćama u upravama, s plaćama kolega načelnika i plaćama voditelja, plaće u “Vodovodu” potrebno je korigirati s uvjetima u kojima se nalazi poduzeće. Ne možemo se ponašati kao pijani bogataši. Sjećam se da je direktor Trutanić rekao da se cijena vode ne diže zbog nastavka gradnje nove zgrade “Vodovoda”, nego što je dovedeno u opasnost poslovanje tvrtke, podsjetila je Marković, naglasivši kako su neke plaće u “Vodovodu” veće od plaća državnih dužnosnika.

Boris Škrbić: Ako tvrtka posluje negativno, nema pravo podizati plaće
Skupštinar Boris Škrbić iz Bola, koji je na posljednjoj sjednici Skupštine otvoreno bio protiv povećanja plaća zaposlenima zbog negativnoga poslovanja tvrtke, istaknuo je da nema ništa protiv odluke koju predlaže direktor društva. Ponovio je da tvrtka koja posluje negativno nema pravo podizati plaće te predložio da takva odredba bude uvršena u izmjenu Pravilnika o radu. Škrbić nije komentirao plaće zaposlenih u “Vodovodu”, niti plaću direktora društva. Treba napomenuti da je općina Bol na posljednjim izborima podržala kandidatutu Trutanića za novi mandat na čelu “Vodovoda”. Načelnik Bola Tihomir Marinković na prethodnoj Skupštini oštro se protivio povećanju plaća. — Plaća se može, ali i ne mora uskladiti s uredbom Vlade. Ovakva atmosfera i prezentacija u javnosti da Vodovod posluje u minusu, a da se u isto vrijeme podižu plaće nije dobra. Mislim da nije vrijeme da se povećavaju plaće, rekao je tada Marinković.

Branko Jakovljević predložio izmjenu cijeloga Pravilnika o radu i novu sistematizaciju radnih mjesta
Branko Jakovljević iz grada Supetra rekao je da Grad neće podržati izmjene Pravilnika o radu. — Smatramo da bi daleko efikasnije bilo poraditi na izmjenama cijeloga Pravilnika o radu. Predlažem da ovu odluku ne prihvatimo te idemo u izmjenu kompletnoga Pravilnika s novom sistematizacijom radnih mjesta, poručio je Jakovljević, napomenuvši da direktor “Vodovoda” na godišnjoj razini ima bruto plaću u iznosu od 307.125 kuna, a što je, kako je dodao, veća plaća od vodećih osoba grada Supetra i bračkih općina. Treba dodati da je isti skupštinar na prošloj sjednici zatražio da se iznese plaća direktora “Vodovoda”, ali je tada dobio uputu da traženi podatak zatraži u pisanoj formi.

Fani Bojanić: Ako ne donesemo odluku, na snazi je postojeći Pravilnik
Fani Bojanić, koja predstavlja općinu Selca, rekla je kako je opravdano razgovarati o mogućim promjenama Pravilnika o radu i sistematiaciji radnih mjesta. — Dokle god se ne donese neka nova odluka, na snazi je postojeći Pravilnik, pojasnila je Bojanić.

Skupština je na kraju donijela Odluku o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu koju je predložila uprava, a kojom je zaustavljeno povećanja plaća automatizmom, a zatim i Plan poslovanja za ovu godinu u kojem se nalazi i masa plaća zaposlenika u “Vodovodu”. Skupština je obvezala direktora Trutanića da za sljedeću sjednicu Skupštine predloži plaće zaposlenih u komunalnom poduzeću, odnosno predloži korekcije koeficijenata o plaćama i napravi sistematizaciju radnih mjesta. Na potezu je Trutanić. Ostaje za vidjeti hoće li plaće biti korigirane, kada i na koji način. Plan poslovanja je prošao. Hoće li i prijedlog plaća o kojima spore članovi Skupštine znat će se na sljedećoj sjednici.

U “Vodovodu Brač” koji bilježi gubitke i posljednjih godina posluje u minusu, plaće su rasle iz godine u godinu, kako se mijenjala Vladina uredba o minimalnoj bruto plaći. U razdoblju od 2010. do 2020. godine u “Vodovodu” su plaće porasle za 44%. Rekorder je višegodišnji direktor komunalne tvrtke Tonči Trutanić koji ima mjesečnu bruto plaću u iznosu od 25.593 kuna (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...