PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

U ponedjeljak se otvaraju trgovine, pokreće javni prijevoz i brzobrodske linije prema otocima. Trgovački centri, vrtići i škole tek u trećoj fazi popuštanja mjera

Na sjednici Vlade održanoj u četvrtak, 23. travnja, donesen je zaključak o popuštanju mjera koje su uvedene s ciljem sprječavanja širenja pandemije koronavirusa.

Situacija u Hrvatskoj nije toliko dramatična
Premijer Andrej Plenković istaknuo je da situacija u Hrvatskoj nije toliko dramatična kao u nekim drugim zemljama, dodavši kako je epidemiološka situacija pod kontrolom. Napomenuo je da u osam tjedana od početka epidemije u Hrvatskoj broj dnevno oboljelih nije prešao dvoznamenkaste cifre, a unatoč manjim oscilacijama, trend je u opadanju već dva tjedna.

Uspjeli smo zahvaljujući odgovornom ponašanju sugrađana
— To smo uspjeli zajedno, zahvaljujući pravodobnim mjerama koje je Vlada poduzela, jačajući ih postupno i ciljano, ali prije svega zahvaljujući odgovornom ponašanju naših sugrađana koji su razumjeli i prepoznali ozbiljnost ugroze, istaknuo je Plenković. Poručio je da ne smije biti opuštanja, jer bi ono, upozorio je, moglo ponovno izazvati širenje zaraze. Najavio je pokretanje gospodarskih aktivnosti koje će se odvijati u tri faze.

Otvaraju se trgovine, osim unutar trgovačkih centara
Prva faza opuštanja stupa na snagu u ponedjeljak, 27. travnja, kada će se otvoriti trgovine, pokrenuti gradski prijevoz i omogućiti treninzi sportašima. Tako će se omogućiti rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkoga centra. Nastavit će s radom i svi poslovni subjekti koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. Svoje će poslovne prostore tako moći otvoriti postolari, krojači, turističke agencije, foto studio.

Uvode se brzobrodske linije za otoke
Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. Isto tako, omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara. prvom fazom popuštanja mjera obuhvaćeni su i sportaši kojima će se omogućiti treninzi, i to oni koji se nalaze u prvoj i drugoj kategoriji u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Prva faza uključit će i mogućnost provedbe državnoga stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Andrej Plenković: Virus zahtijeva budnost i oprez
— Ovaj virus zahtijeva budnost i oprez institucija i građana, rekao je Plenković i naglasio da popuštanje mora ići uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera fizičkoga distanciranja i pojačanih higijenskih mjera. Druga faza popuštanja mjera krenut će 4. svibnja kada će se omogućiti puni rad zdravstvenoga sustava, frizerima, brijačima, pedikerima. U posljednjoj fazi popuštanja mjera, koja će startati 11. svibnja, bit će omogućeno okupljanja do 10 osoba, zatim rad trgovačkih centara, vrtića, razredne nastave te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Studenti će, prema najavama, moći na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te obavljati praksu u malim grupama. Vjerska okupljanja bit će odobrena od 2. svibnja.

Premijer najavio traženje rješenja prema otvaranju granica
Plenković je apelirao na nastavak maksimalnoga opreza. — Ovo nije povratak na način života prije epidemije, nego iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam, naglasio je predsjednik hrvatske Vlade, najavivši da će se tražiti i rješenja koja će ići prema otvaranju granica, a što je posebno važno za turizam.

Na sjednici Vlade održanoj u četvrtak, 23. travnja, donesen je zaključak o popuštanju mjera koje su uvedene s ciljem sprječavanja širenja pandemije koronavirusa. Ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti u tri faze predstavio je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković (izvor: vlada.gov.hr)

Podjelite:

You may also like...