Grad Supetar

U Postirima HDZ-ova vlast izglasala povećanje komunalne naknade. Načelnik Marović rast komunalne naknade za 40 posto pravdao je ovako: Ovim povećanjem i dalje smo ispod prosjeka otoka

Općinsko vijeće u Postirima, koje je u rukama HDZ-a, na prijedlog načelnika Siniše Marovića (HDZ), odlučilo je krajem studenoga na 5. sjednici predstavničkoga tijela da će se za stanovnike na području te Općine povećati komunalna naknada.

Žitelje te bračke općine sigurno će tako neugodno iznenaditi povećanje komunalne naknade koje im dolazi u obliku novogodišnje “čestitke” i dodatno će opteretiti kućne proračune.

Iznos komunalne naknade ovisi o vrijednosti komunalnoga boda koji se množi s kvadraturom nekretnine, odnosno stambene kuće. U podlozi takve odluke je Zakon o komunalnom gospodarstvu, zatim Odluka o komunalnoj naknadi Općine Postira, ali i vrijednost boda za obračun komunalne naknade o kojoj je odlučilo Općinsko vijeće na prijedlog načelnika.

Marović: Imamo najrazvijeniju komunalnu infrastrukturu
Načelnik Marović, kako svjedoči zapisnik s 5, sjednice Općinskoga vijeća, vijećnicima je pojasnio da se vrijednost komunalnoga boda u Općini Postira mijenjala zadnji put 2013. godine. — Od tada do danas nije potrebno govoriti koliko se uložilo u komunalnu infrastrukturu, koliko su se povećali rashodi održavanja komunalne infrastrukture, koliko je poskupila struja (evo sada za pravne osobe od listopada je poskupila za 100 posto), voda. Smatram da Općina Postira ima najrazvijeniju komunalnu infrastrukturu na otoku. Dok neke općine nemaju osnovnu kanalizacijsku mrežu, mi smo u situaciji da mijenjamo dotrajalu i stavljamo novu, objašnjavao je Marović vijećnicima razloge zbog kojih se odlučio predložiti povećanje komunalne naknade.

Načelnik: Komunalni doprinos možemo promatrati kao demografsku mjeru
Naglasio je da je prosjek komunalnoga boda na Braču je 4,337, dok je u Općini Postira prije podizanja iznosio 3. — Ovim povećanjem podižemo komunalni bod na 4,2 što je i dalje ispod prosjeka otoka. Zakonodovac je predvidio da su sredstva komunalne naknade čisto namjenska sredstva, te da ona moraju biti dostatna za održavanje komunalne infrastrukture. Vidjeli ste u programu održavanja komunalne infrastrukture koliko nam nedostaje i koliko moramo zadirati u drugu vrst prihoda. Komunalni doprinos možemo promatarati kao i jednu demografsku mjeru obzirom na učinke koje je postigao, rekao je vijećnicima HDZ-ov načelnik.

“Dok sam ja načelnik neće se uvoditi prirez”
Istaknuo je da se u Općina Postira neće uvoditi prirez, a što bi – treba dodati – definitivno bio novi udar na žitelje. — Prirez se dok sam ja načelnik neće uvoditi iz dva razloga; prvi je taj da sam protivnik zadiranja u plaće, a drugi je taj, što mi na račun toga što nemamo prireza imamo dosta prijavljenih ljudi u Općini Postira koji su iz Zagreb ili Splita, te čiji porez na dohodak dolazi nama, a ne u Zagreb ili Split i ostale sredine gdje prirez postoji. Ne možemo tražiti razvijenu komunalnu infrastrukturu i tražiti daljnje ulaganje ako je njihova razina u Postirima među najmanjima na otoku, istaknuo je Marović.

Nije stigla niti jedna primjedba
Pojasnio je da će se za prosječno kućanstvo koje ima 100 m2 komunalna naknada povećava za 10 kn mjesečno. Dodao je da je prijedlog odluke o povećanju komunalne naknade prošao javno savjetovanje te da u 15 dana nije pristigao niti jedan prijedlog ili primjedba.

Vijećnik Matulić pitao: Hoće li se kvaliteta usluge podignuti za isti postotak?
I dok za vijećnike HDZ-a, njih šestero, koji u vijeću imaju većinu, nije sporna odluka o povećanju komunalne naknade, ona je izazvala pitanje nezavisnih vijećnika: — Ukoliko dolazi do poskupljenja od 40 posto hoće li se i kvaliteta usluge podignuti za isti postotak, zapitao je vijećnik Nikola Matulić. HDZ-ov Marko Radić, nekadašnji prvi čovjek postirskoga parlamenta, rekao je u raspravi da se radi o malome povećanju cijene na godišnjoj razini te da će se sredstva namjenski utrošiti za podizanje kvalitete infrastrukture. Vijećnica Annika Lehmann Marković, jedina predstavnica SDP-a u parlamentu, komentirala je da se parkiralište ne naplaćuje, te da bi općina više novca mogla utržiti naplatom dnevne karte za parkiranje.

Svi HDZ-ovi vijećnici za prijedlog odluke
Odluka o povećanju komunalne naknade ipak nije donesena jednoglasno. Za prijedlog odluke ruku su digli svi vijećnici HDZ-a, jedan je vijećnik bio protiv, a dva suzdržana.

Općina planira 4,3 milijuna kuna prihoda od poreza
Općina Postira u ovoj godini planira prihode od poreza u iznosu od 4,3 miijuna kuna, i to 2,6 milijuna kuna od porez na dohodak, 500.000 kuna od poreza na kuće za odmor, zatim milijun kuna od poreza na promet nekretnina te 200.000 kuna prihoda od poreza na potrošnju. Prihode od pomoći planira u iznosu od milijun kuna. Prihod od imovine trebao bi iznositi 718.120 kuna, a među značajnije prihode spada naknada za koncesijska odobrenja, zatim koncesija na pomorskome dobru, prihodi od iznajmljivanja, od
javne površine te grobljanska naknada. U prihode je planiran i iznos od 7.000 kuna koji bi se ostvario kroz kazne i upravne mjere.

foto: BRAČ danas (iz arhive)

Podjelite:

You may also like...