PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

U Supetru najavljen referendum: gradski oci protiv odluke Ministarstva zaštite okoliša o zbrinjavanju otpada

Gradsko je vijeće grada Supetra odlučilo: ne prihvaća se odluka Ministarstva zaštite okoliše o zatvaranju odlagališta “Košer” i deponiranja otpada s čitavoga otoka na gradsko odlagalište “Kupinovica”. Tako bi se mogla sažeti odluka gradskih otaca na danas održanoj sjednici Gradskoga vijeća, 7. svibnja, u prostorima gradske vijećnice na poziv predsjednice toga tijela Danijele Kirigin.

— Gradsko vijeće Grada Supetara izglasalo je referendum na koji se pozivaju građani Grada Supetra da oštro osude i kažu odlučno NE suludoj odluci ove HDZ-ove Vlade kojoj je rješenje za problematiku gospodarenja otpadom, kako je sam ministar kazao, zatvaranje deponija koji “su loše odradili svoj posao”, a istodobno prebacivanje čitavoga otpada na deponije koji su pred sanacijom ili u tijeku sa sanacijom, poručila je supetarska gradonačelnica Ivana Marković (SDP) nakon održane 22. sjednice Gradskoga vijeća. — Opet je Grad Supetar kažnjen jer je svoj posao odradio kako treba, dodala je Marković. Referendum će se prema najavama održati 9. lipnja pa će svi s područja toga grada moći iznijeti svoje mišljenje.

Osim toga, Gradsko vijeće prihvatilo je i prijedlog da se pokrene postupak ocjene ustavnosti Odluke koju je donio ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, prema kojoj se jedan od 25 deponija treba zatvoriti, a to je upravo deponij “Košer”. Prema toj odluci, poslije zatvaranja navedenoga odlagališta otpad s čitavoga otoka trebao bi se deponirati na “Kupinovici”, a čemu se prva žena grada Supetra oštro usprotivila. Pokretanjem ocjene ustavnosti tražit će se tako stavljanje te odluke ministarstva izvan pravne snage dok Ustavni sud ne donese svoj pravorijek.

Vijećnica HDZ-a Danica Baričević prozvala je supetarsku gradonačelnicu da nije odradila svoj posao kako treba. — Mogu samo kazati da se kao županijska vijećnica mogla više zalagati za izgradnju regionalnoga centra u Lečevici o kojoj je ovisna cijela županija i da jednostavno prestane iznositi neistine, jer se ja na tu razinu rasprave neću spuštati, odgovorila je gradonačelnica Marković HDZ-ovoj vijećnici  Zanimljivo prepiska između gradonačelnice Marković i vijećnice Baričević nastavila se i na društvenim mrežama, to ja facebook stranici supetarske gradonačelnice: — Ivana Marković, nama je Supetar na prvom mistu, a tebi politikanstvo, optužila ju je vijećnica. Nije ostala dužna ni gradonačelnica: — Zato je pod mom vodstvu Supetar među top gradovima u RH po svim kriterijima a pod Vašem vodstvu je bio devastiran, blokiran, dužan i bez ikakvih projekata. Ne ponovilo se više nikad, oštro je odgovorila Marković. Valja podsjetiti da je Danica Baričević bila kandidatica na lokalnim izborima za gradonačelnicu u ime HDZ-a i HSS-a, ali je 2017. godine osvojila nešto više od 26 % glasova, za razliku od aktualne gradonačelnice s osvojenih 61 % glasova.

— Koliko je Vlada HDZ efikasna i koliko su im odluke kvaliterne, pokazuje i činjenica da se i njihova lokalna organizacija pobunila kontra njih, poručila je Marković, pozvavši i druge kolege da zbog navedene odluke Ministarstva zaštite okoliša pokrenu ocjenu ustavnosti te Odluke i odlučno se usprotive, kako kaže, “nasilnom mješanju u Planove gospodarenja otpadom Jedinica lokalne samouprave od strane ministra Ćorića koji nije napravio ništa po pitanju gospodarenja otpadom u RH”.

Gradonačelnica grada Supetra Ivana Marković (izvor: facebook Ivana Marković)

gradonačelnica Ivana Marković oštro se usprotivila odluci Ministarstva zaštite okoliša o zatvaranju deponija “Košer” i zbrinjavanju otpada s cijeloga otoka na “Kuponivicu” (izvor: facebook Ivana Marković)

Podjelite:

You may also like...