Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

U vrijeme koronakrize i već srezanoga Proračuna Općina Bol naručila projekt izrade web stranice plaže Zlatni rat. Nećete vjerovati koliko će projekt stajati Općinu. Vijećnik Tonči Buljan upozorio: Sredstva nisu planirana u Proračunu

Iako je koronakriza u značajnoj mjeri pogodila proračune jedinica lokalne samouprave, priljevi sredstava u proračunu ne idu željenom dinamikom, a obveze stižu na naplatu, u Općini Bol odlučili su se u teškim vremenima na financiranje jednoga projekta.

Iako je Proračun srezan za 9 milijuna kuna Općina se odlučila na novi projekt
Za taj projekt Općina je odlučila izdvojiti značajna financijska sredstva, iako je — treba dodati — Proračun općine Bol uoči turističke sezone srezan s 26,2 milijuna kuna na 16,7 milijuna kuna, a značajni projekti planirani za ovu godinu čekat će neka sretnija vremena. Radi se o projektu izrade web stranice za plažu Zlatni rat za koji će ta bračka Općina izdvojiti visokih oko 120.000 kuna.

Samo prva faza projekta 55.000 kuna bez PDV-a
Kao koncesionar svjetski poznate plaže Zlatni rat Općina Bol, odnosno izvršna vlast s načelnikom Tihomirom Marinkovićem (SDP), zatražila je od tvrtke Simplico d.o.o. ponudu za izradu web stranice te plaže. Tvrtka je odgovorila s ponudom, i to 10. rujna, koja za prvu fazu iznosi 55.000 kuna, bez PDV-a. Navedena faza uključuje idejni i izvedbeni dizajn brand rješenja za plažu Zlatni rat, zatim dizajn koncepta web stranice zlatniratbol.com te izradu korisničkoga sučelja/web stranice i CMS sustava za administraciju.

Vijećnik Šćepanović mislio da se radi o 12.000 kuna
Druga faza naručenoga projekta iznosit će 35.000 kuna + PDV, a ona uključuje drugu fazu izrade korisničkoga sučelja/web stranice i CMS sustava za administraciju. Kad se zbroje prva i druga faza ponude koju je Općini Bol dostavila tvrtka Simplico dolazi se do iznosa od 112.500 kuna. Nova web stranica puštena je u javnost, a neki vijećnici i nisu baš oduševljeni onim što je platila Općina Bol. Nezavisni vijećnik Tonči Buljan na sjednici Općinskoga vijeća upitao je načelnika Marinkovića o iznosu projekta izrade web stranice za plažu Zlatni rat. Načelnik Marinković potvrdio je da projekt iznosi oko 120.000 kuna. Buljan je odgovorio kako smatra da dosad uređena web stranica plaže vrijedi između 5.000 i 7.000 kuna te dodao kako je cijena projekta previsoka. Zatražio je od načelnika na uvid ponudu i ugovor o tom projektu. Nemalo su ostali iznenađeni i drugi vijećnici iznosom projekta izrade internetske stranice. Neki su, poput vijećnika Ivice Šćepanovića, mislili da se radi o 12.000 kuna.

Vijećnik Buljan: Čak su vladajući vijećnici predložili da detaljno ispitamo trošak projekta
Za portal BRAČ danas vijećnik Buljan komentirao je projekt Općine Bol koji je mnoge ostavio u nevjerici, posebno što dolazi u trenutku krize uzrokovane epidemijom koronavirusom i otežanim poslovanjem brojnih poduzetnika, a i turističku sezonu mnogi će željeti što prije zaboraviti. — Općinsko vijeće nije bilo upoznato s projektom te isti nije bio predviđen proračunom za ovu godinu. Čak su mi neki vladajući vijećnici predložili da detaljno ispitamo ovaj trošak, jer ga očito smatraju neopravdanim, istaknuo je vijećnik Buljan.

Je li ugovorna obveza u skladu s važećim proračunom?
Pojasnio je proceduru stvaranja ugovornih obaveza, istaknuvši da je načelnik bio dužan s projektom prethodno upoznati Općinsko vijeće. — Općinski načelnik ili osoba koju on ovlasti dužna je prije pokretanja postupka ugovaranja i stvaranja ugovornih obveza provjeriti da li je pribavljanje predložene ugovorne obveze u skladu s važećim proračunom i planom nabave Općine za tekuću godinu, stoji u Službenom glasniku Općine Bol iz 2017. godine na koji nas je uputio vijećnik Buljan, tvrdeći da je načelnik dužan odbaciti predloženu obvezu ukoliko ona nije u skladu s važećim proračunom i planom nabave za tekuću godinu.

Nisam u proračunu vidio stavku
Vijećnik Buljan naglašava kako je pregledao proračun za 2020. godinu i dodao kako nigdje nije vidio stavku. — Vjerojatno je skrivena negdje i razbijena na više stavki da se lakše “utopi”, smatra Buljan. — U dizajn i izvedbu web stranice uopće ne želim ulaziti, ono što ne razumijem je sami koncept stranice. Dojma sam da se nije kvalitetno odradila priprema ovakvoga projekta i da su isti vodile nestručne osobe, osvrnuo se nezavisni vijećnik. Ipak je pozdravio projekt web stranice, pogotovo što se radi o plaži Zlatni rat, ali isto tako smatra da je Općina Bol neke stvari trebala u početku definirati.

— Općinsko vijeće nije bilo upoznato s projektom te isti nije bio predviđen proračunom za ovu godinu. Čak su mi neki vladajući vijećnici predložili da detaljno ispitamo ovaj trošak, jer ga očito smatraju neopravdanim, istaknuo je nezavisni vijećnik u Bolu Tonči Buljan, komentiravši troškove projekta izrade internetske stranice plaže Zlatni rat za koji će se iz općinskoga proračuna izdvojiti oko 120.000 kuna (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...