Udruga “Za naš Supetar”: Zašto je Puljak odbio supetarsku integraciju u aglomeraciju Split?

Zašto je Ivica Puljak (Centar) odbio integraciju grada Supetra u aglomeraciju Split, pita se Udruga “Za naš Supetar” objavivši danas, 21. studenoga, kratki osvrt na društvenim mrežama.

Evo kako i odgovara:

Supetar ne zadovoljava osnovni uvjet
— Zato jer nema pojma i zato jer ga nije briga za nikoga, a mi smo izgubili ogromna sredstva koja smo mogli povući iz EU fondova, odgovara Udruga. — Da li se s nekim tko je to napravio ima išta razgovarati o budućnosti Supetra i Brača? U bitnome odgovoreno je kako prema friško usvojenim Smjernicama za uspostavu urbanih područja i izradu strategija razvoja urbanih područja za financijsko razdoblje 2021 – 2027, verzija 2.0 Supetar ne zadovoljava osnovni uvjet, a taj uvjet je “udio dnevnih migracija zaposlenih u gradu Splitu kao središtu urbane aglomeracije od najmanje 30 posto”, napisali su iz Udruge.

Donesena odluka da se ne prihvati zahtjev supetarske gradonačelnice
— Rukovodeći se isključivo tim osnovnim uvjetom, na sjednici Koordinacijskoga vijeća donesena je odluka da neće prihvatiti “zamolbu” supetarske gradonačelnice (Ivana Marković, op. a.) iako je ona upućena kao “zahtjev”. U odgovoru je još, pomalo sarkastično, obzirom na sve okolnosti, izražena nada da će Supetar i dalje biti uspješan u povlačenju sredstava iz EU fondova, objavila je Udruga na Facebooku.

Gradovi i općine koji se nalaze u obuhvatu Urbane aglomeracije
Grad Split je prema Zakonu o regionalnom razvoju definiran kao grad nositelj Urbane aglomeracije Split, koja je odlukom ministra regionalnoga razvoja uspostavljena još 30. studenoga 2015. godine. U obuhvat Urbane aglomeracije Split ušli su uz Grad Split i gradovi Kaštela, Omiš, Sinj, Solin i Trogir te općine Dicmo, Dugi Rat, Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć i Podstrana. Navedena Odluka i dalje je važeća jer je obuhvat Urbane aglomeracije Split ostao isti i za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Bez strategije nema ni korištenja EU sredstava
Strategija je, kako je objavio grad Split, preduvjet za nastavak korištenja sredstava iz ITU mehanizma u novomu razdoblju i u tijeku aktualnoga financijskoga razdoblja. Svi ITU gradovi, središta svih urbanih aglomeracija i urbanih područja trebat će poslati obveznu dokumentaciju u projektnoj prijavi na poziv koji će, kako navode iz Grada, uskoro raspisati Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

TRIS portal piše da 22 posto zaposlenika supetarske gradske uprave stanuje u Splitu
Prema pisanju TRIS portala na koji se poziva Udruga “Za naš Supetar”, svaka institucija u Supetru ima priličan broj stalno zaposlenih osoba koje stanuju u Splitu. Čak 22 posto zaposlenika supetarske gradske uprave stanuje u Splitu. Gotovo polovina zaposlenih u Općinskomu sudu stanuje u Splitu. Polovina zaposlenika javnobilježničkoga ureda stanuje u Splitu. One institucije koje se ne nalaze na Braču, nalaze se u Splitu pa postoji obvezna svojevrsna poslovna migracija (npr. Hrvatske vode, Konzervatorski odjel…). Na to dolazi velik broj stanovnika koji imaju barem vikend migracije. Portal navodi i središnje funkcije koje Split ima, a Brač nema pa su migracije prijeka potreba.

izvor: Grad Split

Podjelite:

You may also like...