Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Uklonjen službeni znak o zabrani građenja koji je postavila građevinska inspekcija. Znak pronađen, pa ponovno vraćen. Tko je uklonio službeni znak državnih službi, za sada nije poznato. Investitor izjavio da neće obavljati građevinske radove do ishođenja pravomoćne građevinske dozvole

Nakon što je građevinska inspekcija Državnoga inspektorata prošloga tjedna, odnosno 15. siječnja, obavila inspekcijski nadzor nad izvođenjem građevinskih radova na području hotelijerskoga kompleksa tvrtke Svpetrvs hoteli d.d., i utvrdila da se radovi obavljaju bez građevinske dozvole, a zatim zatvorila gradilište i obustavila radove na građevini, nestao je znak kojim se zabranjuju, odnosno obustavljaju građevinski radovi, koji je postavila građevinska inspekcija.

Investitor zatečen u ilegalnoj gradnji na privatnom vlasništvu
Investitor toga hotelijerskoga lanca, Marion Duzich, bez posjedovanja pravomoćne građevinske dozvole odlučio se na građevinske zahvate, o čemu je brzo obaviješten Državni inspektorat koji je izašao na teren i zapečatio gradilište.

Investitor otprije poznat gradskoj upravi
Još 6. prosinca prošle godine komunalni redari su uočili da investitor obavlja građevinske radove na česticama, a za koje je utvrđeno da nema odgovarajuću dokumentaciju, odnosno odobrenje, pa je sve proslijeđeno državnim službama. Sama zabrana nastavka građevinskih radova koju je donijela nadležna inspekcija dovoljna je potvrda da se radi o nezakonitoj gradnji. Treba podsjetiti da je investitor Duzich vec otprije poznat gradskoj vlasti zbog svoje gradnje na privatnom vlasništvu.

službeni znak o zabrani gradnje na gradilištu u Supetru postavila je u srijedu, 15. siječnja, građevinska inspekcija Državnoga inspektorata koja je obavila inspekcijski nadzor

Ivana Marković: Nije dovoljno kazati “bit će lijepo” ili “ja zapošljavam”
— Koliko god se trudili pružiti ruku suradnje i prijateljstva, isti nastavljaju “po starom”. Nije dovoljno kazati “bit će lijepo” ili “ja zapošljavam”. Potrebno je napraviti cijelu proceduru – prema Zakonu, istaknula je gradonačelnica Supetra Ivana Marković, inzistirajući na poštivanju zakonskih odredbi i procedure.

Nestao službeni znak građevinske inspekcije
Ali, tu nije kraj. Samo dva dana poslije inspekcijskoga nadzora i postavljanja službenoga znaka o zabrani gradnje, službeni znak je uklonjen. — Osim nelegalne gradnje bez postojanja akta gradnje, prijave gradnje i drugoga, znači suprotno Zakonu, prostornom planu Grada Supetra, otišli su toliko daleko da su skinuli službeni pečat građevinske inspekcije Republike Hrvatske stavljen u srijedu, 15. siječnja, kojim je gradilište zapečaćeno, rekla je gradonačelnica Marković, ne vjerujući što se događa u njezinu gradu.

Gradonačelnica očekuje da institucije reagiraju
— Očekujem da institucije reagiraju jer za mene je ovo nevjerojatno ruganje sa zakonima Republike Hrvatske, Gradom Supetrom i svim građanima koji rade po zakonu, poručila je supetarska gradonačelnica.

– Komunalno redarstvo Grada Supetra obavijestilo nas je da je dana 17. siječnja 2020. godine uklonjen službeni znak zabrane gradnje, potvrdili su iz Državnoga inspektorata, dodavši da je službeni znak kasnije ponovno postavljen na građevinu na kojoj je izrečena mjera zabrane nastavka gradnje

Investitor je obavijestio građevinsku inspekciju da se ne obavljaju građevinski radovi
— Od komunalnoga redarstva Grada Supetra obaviješteno smo da je dana 17. siječnja 2020. godine uklonjen službeni znak zabrane gradnje, potvrdili su nam iz Državnoga inspektorata. Tko je uklonio službeni znak građevinske inspekcije, državne institucije nadležne za provedbu gradnje prema slovu zakona, za sada nije poznato. No poznato je da je prošle subote investitor, preko svojega punomoćnika, uputio građevinskoj inspekciji obavijest da se na gradilištu koje je zatvoreno ne obavljaju građevinski radovi. Prema odgovoru koji nam je poslao Državni inspektorat, investitoru nije poznato tko je uklonio službeni znak o zabrani nastavka gradnje te tvrdi da je službeni znak pronađen i ponovno vraćen na građevinu.

Komunalni redari na terenu, znak zabrane gradnje vraćen na mjesto gdje je i postavljen
Potvrdu o tome da je službeni znak ponovno na građevini na kojoj je zabranu izrekla građevinska inspekcija, Državnom inspektoratu uputilo je komunalno redarstvo grada Supetra. — Dana 20. siječnja 2020. godine od strane komunalnoga redarstva Grada Supetra potvrđeno je kako je komunalni redar danas izvršio očevid na terenu, na lokaciji te se službeni znak zabrane gradnje nalazi na istom mjestu na kojem su ga postavili građevinski inspektori, stoji u priopćenju Inspektorata, koji dodaje kako je iz fotografija vidljivo da nije bilo nastavka građevinskih radova.

Kako do građevinske dozvole za gradnju koja nije u skladu s Prostornim planom Grada?
Doznali smo i da je danas, 20. siječnja, investitor u prostorijama građevinske inspekcije dao izjavu da na građevini neće obavljati nikakve građevinske radove dok ne ishodi pravomoćne građevinske dozvole. A hoće li investitor moći doći do građevinske dozvole s obzirom da je riječ o gradnji koja se protivi Prostornome planu grada Supetra i nije baš sigurno. Gradonačelnica Marković ističe važnost prostornoga plana. — Čemu onda prostorni plan. To je osnovni parametar za dobivanje potrebnih dozvola, istaknula je Marković, i dodala: — Ako je investitor predao urednu dokumentaciju, sukladno Prostornom planu grada Supetra i važećem zakonu, onda bi nadležni odjel u Županiji u postupku propisanom zakonom izdao investitoru dozvolu. Dodala je da gradu Supetru nije poznato tko je uklonio službeni znak o zabrani nastavka gradnje.

Upravni je postupak u tijeku
Iz Državnoga inspektorata su potvrdili da je upravni inspekcijski postupak u tijeku.

Državni inspektorat zabranio je investitoru Marionu Duzichu, većinskom vlasniku i direktoru hotelijerske tvrtke Svpetrvs hoteli d.d. nastavak gradnje na građevini u Supetru za koju investitor ne posjeduje pravomoćnu građevinsku dozvolu

Podjelite:

You may also like...