PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Umirovljenici u Bolu još uvijek bez uskrsnice. Načelnik Marinković: Preveliki je rizik da pozivamo građane. Šćepanović: Jeste li vi to ozbiljni načelniče?

Vijećnici Općinskoga vijeća u Bolu u aktualnom satu na 6. ovogodišnjoj sjednici vijeća, održanoj 15. rujna, u prizemlju Doma kulture aktualiziriali su nekoliko gorućih pitanja i problema.

Sve su ih uputili načelniku Općine Tihomiru Marinkoviću (SDP), a koliko članovi predstavničkoga doma u Bolu inzistiraju na pitanjima općinskoj vlasti potvrđuje činjenica da je aktualni sat u Bolu trajao duže od 90 minuta, dok je sjednica vijeća trajala gotovo puna 4 sata.

Je li Lukas vratio sredstva Turističkoj zajednici?
Nezavisni vijećnik Općinskoga vijeća u Bolu Ivica Šćepanović zapitao je načelnika Marinkovića je li direktor teniskoga turnira u Bolu Feliks Lukas vratio sredstva Turističkoj zajednici u Bolu i je li dostavio detaljno izvješće s troškovnikom turnira. Bolski načelnik odgovorio je da je direktor WTA turnira u Bolu podnio izvješće, ali da će se i vijeće Turističke zajednici odrediti prema tom izvješću. Podsjećamo da je direktor turnira Lukas prvotno vratio 400.000 kuna Općini Bol na traženje same Općine, dok je bio problem s povratkom sredstava, i to 375.000 kuna, Turističkoj zajednici, s obrazloženjem kako je dio tih sredstava već potrošen u organizaciji najavljenoga turnira koji se, po svemu sudeći, neće ni održati.

Marinković: Isplatit će se kad se stvore uvjeti
Vijećnik Šćepanović istaknuo je kako ove godine uskrsnica umirovljenicima nije podijeljena te je pri tom zapitao načelnika koji je razlog toga. — Mi se ponašamo kao da se ništa ne događa, kao da je sve u najboljemu redu, primijetio je vijećnik, aludirajući na krizu koja se očekuje zbog epidemije koronavirusa. — Uskrsnica nije podijeljena jer je preveliki rizik da se pozivaju građani, odgovorio je Marinković. — Jeste li vi ozbiljni načelniče? — Ovdje se ne radi o tome da će netko biti uskraćen, nego će se uskrsnica isplatiti kad se stvore uvjeti, poručio je Marinković. Vijećnika su zanimali i konkretni podaci o broju ostvarenih noćenja u razdoblju od 1. siječnja do 1. rujna 2019. godine i u istomu razdoblje ove godine. — Što se tiče noćenja ne volim iznositi paušalne podatke, ali koliko mi je poznato ostvareno je od 43 do 45 posto lanjskih noćenja. U isto vrijeme, moram vam reći da je bilo puno onih u Bolu koji nisu bili prijavljeni, a za što mi nismo nadležni, odgovorio je Marinković.

Marinković o potrošnji vode, ali nije iznio podatke o gubitcima Vodovoda
Dodao je kako je, prema podacima Vodovoda Brač, u Bolu u srpnju i kolovozu potrošnja vode bila na razini 75 posto lanjske potrošnje, a što, rekao je, potvrđuje da mnogi nisu bili prijavljeni. Vijećnik Šćepanović rekao je kako smatra da je u navedenom razdoblju bilo prijavljeno 30 do 35 posto gostiju više i to zbog straha od Covida. — To je Vaša slobodna interpretacija. Ja u to neću ulaziti, odgovorio je Marinković. Vijećnik je inzistirao i da načelnik Marinković iznese podatke o gubitcima bračkoga Vodovoda. — Jesu li vam ti podaci poznati načelniče? Zar i Općina Bola nije dio vlasništva bračkoga Vodovoda? Zar nemamo našega predstavnika u Skupštini Vodovoda?, pitao je Šćepanović prvoga čovjeka općine Bol. Načelnik je odgovorio kako te podatke može pripremiti za sljedeću sjednicu Vijeća, dodavši tek kako postoje gubitci u poslovanju Vodovoda Brač.

Bijela kuća u vlasništvu je Republike Hrvatske
Upitan o Bijeloj kući u Bolu, Marinković je pojasnio da se radi o imovini u vlasništvu Republike Hrvatske te kako je za taj objekt nadležno Ministarstvo državne imovine.

Tonči Buljan: Tko je potpisao ugovor s Feliksom o financiranju turnira?
Nezavisni vijećnik Tonči Buljan opetovao je pitanje WTA turnira u Bolu, pojasnivši da su, prema saznanjima sa skupštine TZ općine Bol, Općina Bol i TZ u Bolu plaćale nagradni fond toga teniskoga turnira. Istaknuo je da je na sastanku s Dinom Sokolom doznao kako je TZ u Bolu potpisala ugovor s direktorom Feliksom o financiranju toga turnira te da se ne radi samo o financiranju nagradnooga fonda. — Načelniče, tko je potpisao taj ugovor?, pitao je Buljan. — Ja nemam tu informaciju. Ja ugovor nisam potpisao. Ugovor ne potpisuje predsjednik Skupštine nego direktor, odgovorio je Marinković, napomenuvši kako će provjeriti tu informaciju.

Vijećnik Petrić kritizirao načelnika, a on mu odgovorio. Nemojte govoriti samo da govorite
Načelnikov stranački kolega, SDP-ov vijećnik Mate Petrić, uključio se u raspravu i poručio kako je načelnik tvrdio da će se gubitak u sezoni kompenzirati povećanom izgradnjom ove zime. — Zaustavljaju me ljudi, gunđaju, pitaju, viču i galame, traže objašnjenje, ironično se smiju i komentiraju. Kritike su upućene na sam vrh piramide, a to ste vi načelniče. Vi ste načelniče odgovorni za dobro i za zlo, rekao je Petrić, ali nije iznio konkretan problem ni pitanje. Načelnik je odgovorio Petriću kako izmišlja i iznosi neistinu. — Nemojte govoriti samo da govorite. Postavite konkretno pitanje. Nemojte izmišljati, poručio je.

Nataša Paleka Jakšić: Nemojmo se lagati. Zataškavalo se na sve strane
Vijećnica Katarina Marčić osvrnula se na proslavu fjere u Bolu za Snježnu Gospu. Podsjetila je na pogoršanje epidemiološke situacije te u tom kontekstu zapitala načelnika: — Smatrate li načelniče s obzirom da ste član lokalnoga stožera da ste pogriješili u odluci za proslavu fjere? — Poznato Vam je da su mjere donesene na razini na kojoj su se omogućavali skupovi te vrste, ali uz njihovo poštivanje. U Bolu se nije dogodilo oboljenje od koronavirusa, rekao je Marinković. — Nemojmo se lagati. Zataškavalo se na sve strane, replicirala je vijećnica Nataša Paleka Jakšić. — Ja tražim informacije od liječnika, ne od vas. Vi koliko mi je poznato niste liječnik. Ne mogu pitati vas tko je bolestan nego epidemiologa. Kako ja mogu reći o tome tko je bolestan, kada je epidemiolog Šerić na kolegiju bračkoga stožera rekao da u Bolu nije bilo oboljelih, odgovorio je načelnik nakon što je zaiskrilo u raspravi. — Bio je članak na jednom portalu da su se zarazili u Bolu na Braču, a vi nemajte pojma, a još ste član Stožera, odgovorila je Marinkoviću vijećnica Marčić.

Marinković: Netko je nadležan da iznese brojke o zaraženima
— Netko je nadležan da iznese brojke o zaraženima i kaže je li bilo bolesti ili nije. Ako je epidemiog Šerić rekao da nije bilo oboljenja u Bolu, odnosno ako nismo registrirali, onda ne možemo reći da je bilo oboljelih u Bolu. Kao privatna osoba mislim da je bilo oboljelih jer na te brojke koje smo imali sigurno je bilo Covida, rekao je Marinković. U raspravu se uključio Šćepanović. — Koliko je puta inspektor civilne zaštite izašao provjeriti jesu li se provodile epidemiološke mjere? Niti jednom. A to govori koliko smo cijelo vrijeme bili aktivni, rekao je nezavisni vijećnik.

Nezavisni vijećnik Općinskoga vijeća u Bolu Ivica Šćepanović otvorio je u raspravi na aktualnom satu 6. sjednice vijeća pitanje isplate uskrsnice umirovljenicima u Bolu. – Mi se ponašamo kao da se ništa ne događa, kao da je sve u najboljemu redu, poručio je Šćepanović, zatraživši očitovanje od načelnika o razlozima zašto još uvijek nije isplaćena uskrsnica (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...