PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

USKOK zatražio od DORH-a da se saborskom zastupniku Lovri Kuščeviću (HDZ) skine imunitet zbog proširenja istrage; Mandatno-imunitetno povjerenstvo sutra odlučuje o zahtjevu, a zatim Hrvatski sabor

Lovro Kuščević, saborski zastupnik HDZ-a, nekadašnji ministar graditeljstva, pa zatim uprave u Vladi, ponovno je na meti istražnih tijela. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta (USKOK) zatražio je od Državnoga odvjetništva da podnese zahtjev Mandatno-imunitetnom povjerenstvu da se tom zastupniku, koji je nekada u tri mandata obnašao i dužnost načelnika bračke općine u Nerežišćima, ponovno skine imunitet zbog proširenja istrage.

Povjerenstvo odlučuje sutra o zahtjevu DORH-a
— Slobodni smo vas izvijestiti da je Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) predmetni zahtjev Državnoga odvjetništva zaprimilo 18. veljače 2020. godine. O predmetnom zahtjevu Mandatno-imunitetno povjerenstvo raspravit će na svojoj idućoj sjednici zakazanoj za četvrtak, 20. veljače, s početkom u 10.30 sati, potvrdili su za BRAČ danas iz toga Povjerenstva, i time najavili da će se sutra odlučivati o Kuščeviću.

USKOK proširio istragu protiv bivšega ministra
Kako smo doznali, USKOK je proširio istragu protiv bivšega ministra Kuščevića, a osim njega, pod sumnjom se istražnih tijela nalazi još nekoliko osoba koje su, po svemu sudeći, upetljane u radnje oko prenamjene poljoprivrednoga zemljišta u građevinsko. Prema pisanjima Hrvatske izvještajne novinske agencije, zastupnik Kuščević nije htio komentirati proširenje istrage koja se vodi protiv njega, ali, kako je rekao, nema ništa protiv da Državno odvjetništvo od Sabora traži novo ukidanje njegova saborskoga imuniteta. — Nisam dobio nikakvo rješenje o proširenju istrage, i ne mogu to komentirati, kratko je rekao Kuščević za Hinu. Prvu istragu USKOK je pokrenuo krajem prošle godine, i to zbog prenamjene zemljišta i niza malverzacija. Radi se, između ostalog, i o vili koja je upisana kao pašnjak.

Povjerenstvo će zahtjev nakon odobrenja uputiti Hrvatskom saboru
Iz Mandatno-imunitetnoga povjerenstva napomenuli su kako će se zahtjev nakon što ga odobri to Povjerenstvo uputiti na plenarnu sjednicu Hrvatskoga sabora na kojoj će se o tome raspravljati, a zatim glasovati. — U ovom trenutku još uvijek nemamo informaciju kada će se o toj točci raspravljati na plenarnoj sjednici, napomenuli su nam iz Povjerenstva.

Mediji otkrili brojne afere s nekretninama
Treba podsjetiti da se USKOK ozbiljno počeo baviti Kuščevićem nakon što su mediji otkrili njegove brojne afere s nekretninama. Iako je Kuščević sve negirao i tvrdio da mu se afere namještaju i podmeću, ipak je lani, 8. srpnja, nakon brojnih medijskih pritisaka premijeru Andreju Plenkoviću odlučio staviti mandat na raspolaganje. — Ministar Kuščević i ja smo razgovarali, on je dao na raspolaganje svoj mandat na mjestu ministra uprave i političkoga tajnika HDZ-a. Kao predsjednik Vlade i stranke prihvatio sam njegovu ostavku. On će napustiti obje dužnosti. Vratit će se u Sabor. Procijenili smo da se čini velika šteta njemu osobno, Vladi i HDZ-u te da to nema nikakvoga daljnjega smisla, poručio je tada medijima premijer Plenković.

Lovro Kuščević: Ja sam odgovoran političar
— Ja sam odgovoran političar, rekao je nekadašnji ministar uprave medijima nakon ostavke. Vrlo brzo ministar Kuščević aktivirao je svoj mandat saborskoga zastupnika, vrativši se u klupe hrvatskoga parlamenta. No, ni povratak u saborske klupe nije zaustavio pokretanje istrage protiv njega. Poslije nešto više od mjesec dana od ostavke, točnije 20. kolovoza, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta izvršio je izvide na Braču vezane uz nekretnine u vlasništvu bivšega ministra uprave. Nije trebalo dugo čekati da Državno odvjetništvo uputi Hrvatskom saboru zahtjev za skidanje imuniteta zastupniku HDZ–a, a što je DORH učinio 29. kolovoza prošle godine.

Moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa
Osim toga, o Kuščeviću je odlučivalo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je sredinom siječnja ove godine protiv njega pokrenulo postupak zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa. — Povjerenstvo je na današnjoj sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka protiv dužnosnika Lovre Kuščevića, zastupnika u Hrvatskom saboru, počinjene za vrijeme obnašanja dužnosti općinskoga načelnika Općine Nerežišća, potvrdili su iz Ureda Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo zaprimilo je zahtjev Državnoga odvjetništva protiv saborskoga zastupnika Lovre Kuščevića (HDZ) 18. veljače, a o tom će zahtjevu raspraviti i odlučiti na svojoj sjednici koja će se održati u četvrtak, 20. veljače (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...