Ustavni sud odlučio: Covid potvrde u zdravstvu i socijalnoj skrbi nisu uvjetovane cijepljenjem

Ustavni sud odlučio je danas, 21. prosinca, na sjednici Ustavnoga suda da su covid potvrde u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi zakonite. Odluku je javnosti priopćio predsjednik Ustavnoga suda dr. Miroslav Šeparović.

Ustavni sud: Covid potvrde nisu uvjetovane cijepljenjem
— Predlagatelji nisu pokazali da bi postojalo nejednako postupanje prema pojedincima na temelju njihovoga cijepnoga statusa, odnosno da je određena skupina pojedinaca stavljena u nepovoljniji položaj u odnosu na cijepljene pojedince. Osporena mjera prima facie upućuje na to da su svi pojedinci, dakle i necijepljeni, dužni predočiti COVID potvrdu. Stoga obveza predočenja COVID potvrde nije uvjetovana njihovim cijepnim statusom jer se ona može ishoditi i na temelju dokaza o preboljenju ili testiranju, pa je osporena mjera jednako primjenjiva, neovisno o njihovomu cijepnomu statusu, na sve pojedince koji žele pristupiti zdravstvenim uslugama u zdravstvenome sustavu, stoji u obrazloženju Ustavnoga suda.

Mjera Stožera ima objektivno i razumno opravdanje
Ustavni sud je utvrdio da zahtjev za obveznim testiranjem osoba koje nisu cijepljene ili nisu preboljele koronavirus ima objektivno i razumno opravdanje. — Osporena mjera ima legitiman cilj i razmjerna je u smislu da je uspostavljena pravedna ravnoteža između interesa zajednice i poštovanja prava i slobodan pojedinaca, naveo je Ustavni sud.

O covid potvrdama u državnim i javnim službama Ustavni sud donijet će svoj pravorijek do kraja siječnja sljedeće godine. Ustavni sud naglasio je da će Stožer civilne zaštite ubuduće morati obrazlagati svoje odluke.

predsjednik Ustavnoga suda RH dr. Miroslav Šeparović (izvor: HRT)

Podjelite:

You may also like...