Vatrogasci zajedno s građanima ušli u prostorije vatrogasnoga doma na Velome placu. Orila se pjesma “Zovi, samo zovi”

Unatoč zaštitarima koje je angažirala hotelska tvrtka “Svpetrvs” iz Supetra, vlasnika povratnika iz Amerike Mariona Duzicha, vatrogasci Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Supetar predvođeni vatrogasnim zapovjednikom Nikolom Martinićem Draganom i uz potporu okupljenih građana ušli su danas, 25. travnja, nešto iza 15.00 sati u prostorije vatrogasnoga doma na Velome placu.

Sve su pozorno pratili pripadnici interventne policije
Iako su prostorije toga doma još od jučer štitili pripadnici splitske zaštitarske tvrtke Pitbull, nisu mogli zaustaviti brojne vatrogasce i građane koji su se zajednički uputili prema prostorima vatrogasnoga doma. Uz pjesmu “Zovi, samo zovi” vatrogasci i okupljeni sugrađani ušli su u prostorije toga doma. Sve je pozorno pratila splitska interventna policija koja je cijeli dan osiguravala to područje kako bi sve proteklo u redu. Područje je nadziralo i nekoliko službenika bračke Policijske postaje.

Aktivistkinji Mascarell zaštitari u jednom trenutku zapriječili ulazak u vatrogasni dom
U nekoliko navrata došlo je do verbalnoga incidenta između okupljenih građana i zaštitara koji su osiguravali ulaz u prostorije supetarskoga DVD-a. U jednome trenutku zaštitari su zapriječili ulazak u vatrogasni dom predsjednici udruge “Za naš Supetar” aktivistici Vladimiri Mascarell i nekoliko građana koji su htjeli ući između postavljenih zaštitara. U vatrogasni dom ušla je i gradonačelnica Ivana Marković, koja je cijeli dan na Velome placu pratila situaciju zajedno sa supetarskim vatrogasnim zapovjednikom. Po ulasku vatrogasaca i građana u vatrogasni dom nastalo je zadovoljstvo, a vatrogasci su potom iznijeli vatrogasnu opremu i dokumente društva. Vatrogasci su i u prijepodnevnim satima u nekoliko navrata neuspješno pokušavali ući u prostorije doma, ali su ih zaustavili angažirani zaštitari koji su vatrogascima blokirali pristup vatrogasnome domu.

Hotelijer Duzich se poziva na pravomoćnu presudu iz 2015. godine
Hotelska kuća “Svpetrvs” s vlasnikom Duzichem poziva se na pravomoćnu presudu Županijskoga suda u Splitu iz 2015. godine prema kojoj je Grad Supetar izgubio sudski spor oko Veloga placa. Pet godina poslije, godine 2020., Općinski sud u Splitu donio je rješenje o ovrsi kojim je hotelska tvrtka “Svpetrvs” mogla zatražila da se supetarski vatrogasci isele iz prostorija staroga vatrogasnoga doma.

Marion Duzich: Strpljivo sam čekao da dobiju svoj prostor
— Već punih šest godina imam pravomoćnu sudsku presudu da je to naš prostor, a zadnje dvije godine imam i ovršnu ispravu za izbaciti ih. Nisam to napravio, nego sam strpljivo čekao da dobiju svoj prostor i sami isele. Prošli tjedan vatrogasci su konačno preselili i mi smo ušli u svoj prostor, rekao je Duzich za Slobodnu Dalmaciju koji s gradonačelnicom Ivanom Marković već godinama vodi verbalni rat. Duzich je u izjavi za SD-u izjavio da je “gradonačelnica varalica koja zloupotrebljava djecu i vatrogasce”. Prije 17 godina Duzich je platio nogometni teren na predjelu Veli plac, i to 17.5 milijuna kuna, a žalio se i da mu vatrogasci ne plaćaju struju ni najam od 2005. godine. Zbog zastare utuživi su im tek troškovi zadnjih pet godina, ali i oni su se popeli na vrtoglave iznose.

Ivana Marković: Pokušali su nasilno ući u prostore vatrogasnoga doma
Grad Supetar pak smatra da je u posjedu Veloga placa. Gradonačelnica Marković izjavila je da tvrtka nema nikakve ovlasti  te da je Grad u posjedu toga prostora desetljećima. Na službenoj Facebook stranici Marković je u nedjelju objavila da je nekoliko “osoba u crnome” pokušalo nasilno ući u prostore vatrogasnoga doma te da, kako navodi, “pokušali skinuti ključeve i brave te ući u prostorije u kojima se nalazi i razna vatrogasna oprema i dokumenti društva”.

Iz policije: Imovinsko-pravni sporovi nisu u nadležnosti policije
Nakon objave gradonačelnice BRAČ danas zatražio je očitovanje policije o tome događaju. — Obavještavamo Vas da su policijski službenici Policijske postaje Brač po zaprimljenim dojavama, jučer 24. travnja izašli na mjesto događaja radi utvrđivanja činjeničnoga stanja. Prema do sada prikupljenim informacijama, nisu utvrđeni elementi prekršaja niti kaznenoga djela, dok imovinsko-pravni sporovi nisu u nadležnosti policije, izvijestila je naš portal Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Građani Supetra okupili su se u blizini staroga vatrogasnog doma na Velome placu u Supetru u znak podrške supetarskim vatrogascima koji su nešto iza 15.00 sati ušli u stari vatrogasni dom (foto: Jadran Bašić/BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...