Ante Pranić, kandidat za župana Splitsko-damatinske županije, u kratkom video prikazuje svoju najveću snagu na predstojećim izborima - tim za promjene.
"Naša snaga su ljudi! Dokazani pojedinci spremni pokrenuti promjene u našoj županiji. Pojedinac može puno, tim može sve. Pogledajte naš zajednički spot i izađite na izbore u nedjelju. Pokrenimo promjenu u Splitsko-dalmatinskoj županiji zajedno."

Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Vijeće mjesnoga odbora definiralo planove i prijedloge koji će omogućiti da Mirca zasjaju novim sjajem

Nije prošlo ni deset dana da je održana sjednica Vijeća mjesnoga odbora u Mircima, i to 1. listopada, a već je na prijedlog Edite Šore, predsjednice Mjesnoga odbora u tom naselju, sazvana i održana nova, 5. u nizu, kako bi članovi toga vijeća iznijeli i razmotrili prijedloge za razvoj Miraca u sljedećemu trogodišnjem razdoblju, ali i radove koje bi odmah trebalo poduzeti.

Grad zatražio da se dostave prijedlozi
Sjednica je inicirana nakon što je iz Grada Supetra upućen poziv da mjesni odbori dostave svoje prijedloge koji bi bili uvršeni u plan gradskoga proračuna za sljedeću godinu. To je predstavnicima mjesnih odbora iznijela gradonačelnica Ivana Marković na sastanku koji je u prostorima gradske uprave održan 16. rujna, gdje su predstavnici ujedno upoznati s funkcioniranjem uprave Grada Supetra i voditeljima službi, odnosno odsjeka u Gradu.

Prioritet je rješavanje kanalizacijskoga sustava
Mjesni odbor u Mircima odmah je prionuo poslu, članovi vijeća okupili su se ponovno 8. listopada, istina u nešto manjemu broju, ali dovoljno za kvorum i donošenje prijedloga i odluka kako bi se na vrijeme poslali prijedlozi nadležnima u Gradu Supetru i prema prijedlozima formirali financijski planovi. U središtu rada troje vijećnika bilo je definiranje prijedloga za razvojni plan i strategiju razvoja Miraca za sljedeće tri godine. — Među prioritete na koje je ukazao Mjesni odbor svakako je pitanje rješavanja kanalizacijskoga sustava u Mircima te je pri tom zatraženo da se ponovno pokrene postupak potrebne dokumentacije. Za nadolazeće trogodišnje razdoblje Mjesni odbor predložio je i obnovu lučice u Mircima te nove vezove za jahte, zatim obnovu zgrade Poljoprivredne zadruge, uređenje šetnice poznatije kao “Mrčanski lungo mare” koja vodi od plaže Mutnik te se spaja sa starim putem prema Sutivanu, a zatražena je i obnova i uređenje Stare makine u restoranu, odnosno muzeju, koji bi bio prema uzoru na Muzej uja u Škripu, pojasnila nam je prva osoba Mjesnoga vijeća Šore, iznoseći brojne projekte koji se nalaze pred Mircima, a koji bi, kako smo vidjeli iz prijedloga planova, Mirca trebala zasjati novim sjajem i pretvoriti se u mjesto ugodno za življenje.

O radovima koje bi trebalo započeti odmah
No, članovi Mjesnoga odbora nisu raspravljali samo u trogodišnjim planovima te ih uobličili kroz zapisnik i odaslali prema Gradu Supetru. Na dnevnomu redu našla se analiza i izjašnjavanje o potrebi hitnoga obavljanja određenih radova na tom području. Zaključeno je tako da se odmah treba prionuti uređenju javnih površina, zatim trga ispod crkve, ispred stare škole i oko murve. Vijećnici su ukazali i na potrebu da se na području ispod crkve dodaju jedna do dvije kućice za Božićni trg, a koje bi poslužile i ljeti za prodaju proizvoda OPG-a. Navedeno je uređenje i montaža ograde od stepenica prema Studencu, zatim uređenje prostora iza stare škole, kao i parka ispred igrališta u Mircima.

Iznesena potreba da se aktivira kiosk za kruh
Vijećnici su predložili i uređenje zelene površine iza kioska za kruh te naveli kako bi se na tomu području mogao osmisliti botanički vrt s lokalnim biljem i šentadama. Iznijeli su i potrebu da se aktivira kiosk za kruh u donjim Mircima, i to do 1. travnja. Pekarski obrt Supetar izjasnio se da će tada sigurno otvoriti, uz podsjetnik kako ovu godinu zbog loše turističke sezone nije bio otvorio. Naveli su i uređenje šentade na trgu ispred Stare uljare, sadnju cvijeća i uređenje jerula. Dotaknuli su se i stanja autobusne stanice te predložili da se ona opitura. K tome, potrebno je, kako su naveli, obnoviti putokaze za Maslinove pute i dodati nove info ploče za floru i faunu koja se nalazi na tim prostorima. Jedan od zanimljivih prijedloga je i osmišljavanje mjesta za park “Tin Ujević – Otkrivajući Mirca”, a predloženo je i osmišljavanje i planiranje izgradnje parkinga na površini ispred groblja. U gornjim Mircima postoje izgleda problemi s internetskom mrežom i spajanjem, pa je predložen i free wi-fi za područje gornjih Miraca.

U povjerenstvo za upravljanje grobljem uključiti članove odbora
Što se tiče groblja, članovi Mjesnoga odbora predložili su njegovo uređenje i naglasili potrebu da se oko upravljanja grobljem u povjerenstvo uvrste članovi mjesnoga odbora. Isto tako, ukazali su na potrebu uređenja puta koji vodi od glavne ceste prema groblju te novo asfaltiranje. Vijećnici su se osvrnuli i na uređenje poljskih puteva, navevši tako poljski put prema Murvici, zatim put prema Brdu i prema Smričju gdje je, kako su zaključili, potrebno izaći na uvid i potom ga betonirati. O nužnosti uređenja tih puteva, posebno u vrijeme sezone maslina, bilo je riječi i na 4. sjednici Mjesnoga odbora te su vijećnici zatražili od Grada Supetra da ih se osposobi za berbu koja je već započela.

Uređenje i osvjetljivanje puteva
Kada su u pitanju ulice na području naselja, vijećnici su iznijeli prijedlog uređenja puta, prije svega proširenja i cementiranja rupa od Sv. Josipa prema Đanu Petrinoviću. Ukazano je i na uređenje odvoda oborinskih voda ispred kuće Nikše Bakulića te otvoranje kanala koji bi odvodio prema potoku. Upozorili su da se postojeći otvor stalno začepljuje te se zbog lošega odvoda stvara ogromna lokva. Predložili su i asfaltiranje nekih puteva, kao i osvjetljivanje puta od Miraca preko Mutnika do Plive, odnosno staroga puta prema Mircima. O potrebi uređenja i održavanja plaža u nekoliko su navrata ukazivali prema gradskim službama, a prijedlog je i da se tjedno posjete plaže i na njima očisti lažina. Upozoravaju da se o plažama treba redovito voditi računa, a očekuju i da će biti spremne već do Uskrsa.

O prijedlozima i zaključcima upoznat Grad Supetar
Sve navedeno kroz zapisnik je dano na znanje Gradu Supetru, i to upravi Grada i pročelniku Jedinstvenoga upravnoga odjela Ivici Blaževiću. Na Gradu je dalje kako osigurati sredstva za realizaciju navedenih prijedloga, kako za sljedeću godinu, tako i za trogodišnje projekte. Koliko će se od navedenoga moći ostvariti u značajnoj će mjeri ovisiti o financijskim sredstvima, dok su sve prognoze u ovomu trenutku nezahvalne s obzirom na krizu uzrokovanu epidemijom koronavirusa. Predsjednica Vijeća Šore najavila je da će 26. ovoga mjeseca Nikola Martinić Dragan, Frane Marinković i Nikola Sinovčić izaći na teren te izvršiti uvid u potrebe čišćenja protupožarnih puteva.

— Među prioritete na koje je ukazao Mjesni odbor svakako je pitanje rješavanja kanalizacijskoga sustava u Mircima te je pri tom zatraženo da se ponovno pokrene postupak potrebne dokumentacije. Za nadolazeće trogodišnje razdoblje Mjesni odbor predložio je i obnovu lučice u Mircima te nove vezove za jahte, zatim obnovu zgrade Poljoprivredne zadruge, uređenje šetnice poznatije kao “Mrčanski lungo mare” koja vodi od plaže Mutnik te se spaja sa starim putem prema Sutivanu, a zatražena je i obnova i uređenje Stare makine u restoranu, odnosno muzeju, koji bi bio prema uzoru na Muzej uja u Škripu, pojasnila nam je prva osoba Mjesnoga vijeća u Mircima Edita Šore koja nas je upoznala s planovima i prijedlozima razvoja toga bračkoga naselja u sljedeće tri godine (izvor: Facebook Mjesni odbor Mirca)

Podjelite:

You may also like...