Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Vijećnica Katarina Marčić: Mještanima ne preostaje drugo nego prodati zemlju, izgraditi još koji apartman ili odseliti

Nakon što su vijećnici Općinskoga vijeća u Bolu dobili na uvid prijedlog Proračuna općine Bol za 2021. godinu i projekcije Proračuna za 2022. i 2023. godinu, započele su pristizati reakcije na prijedlog proračun, a članovi predstavničkoga doma u Bolu imali su rok do petka, 4. prosinca, da podnesu svoje amandmane prije konačnoga prijedloga Proračuna koji će se naći pred vijećnike na sljedećoj sjednici vijeća.

Općinski proračun planiran je u iznosu od 24,3 milijuna kuna. Glavni prihodi bit će oni iz poslovanja, i to 18 milijuna kuna, a 3 milijuna kuna Općina planira namaknuti prodajom zemljišta u Murvici. K tomu, treba dodati i zaduživanje Općine u iznosu od 2.800.000 kuna.

Mlako upravljanje općinom i financijama
Nezavisna vijećnica Katarina Marčić komentirala je prijedlog Proračuna, naglasivši kako, kao i svi proračuni proteklih godina, “pokazuje jedan kontinuitet mlakoga upravljanja općinom i općinskim financijama”. — Na prihodovnoj strani od planiranih nešto više od 24 milijuna kuna, iz poslovanja se planira ubrati 18 milijuna kuna, dok se 3 milijuna kuna planira od prodaje zemljišta u Murvici (malo vjerojatno) te nešto malo manje od 3 milijuna kuna iz zaduživanja. Nažalost, sredstava iz drugih proračuna je zanemarivo malo, dok se uopće ne planiraju sredstva iz EU fondova. To je moja glavna zamjerka prihodovnoj strani i držim da se na tom polju nedovoljno radi, istaknula je za BRAČ danas vijećnica Marčić, dodavši kako je u Općini na tim poslovima zadužena jedna osoba, i to bez potpore širega kruga stručnjaka.

Vijećnica podnijela amandmane na prijedlog proračuna
Marčić je na prijedlog općinskoga proračuna podnijela i nekoliko amandmana. Zatražila je tako da se projektu “Terra Croatica – Bročko blago” općinske knjižnice “Hrvatska čitaonica” poveća potpora za 30.000 kuna, a da se za taj iznos umanje sredstva za WTA turnir kojemu je i u budućem proračunu namijenjeno 400.000 kuna. Nadalje, za uređenje Pučiške ulice zatražila je 100.000 kuna, predloživši se za isti iznos umanji potpora teniskomu turniru. Amandman je podnijela i za sufinanciranje darova za sv. Nikolu, a što svake godine organizira bolski Centar za kulturu. Predložila je da se iz proračuna poveća iznos za 20.000 kuna. — Godinama Centar za kulturu organizira nabavu i dodjelu darova za sv. Nikolu za djecu od navršene godine, zaključno s djecom četvrtoga razreda osnovne škole. Posljednjih godina to uključuje oko od 220 do 230 djece u Općini Bol. Financiranje tih darova u iznosu od 120 kuna po djetetu snose firme zaposlenih roditelja samo u određenim poduzećima, dok određeni dio roditelja, i to više od polovice, ukupni trošak snose sami. Zaposlenicima Općine Bol, Grabova rata, Centra za kulturu, DVD-a, Jako vino, Bretanide resort, MS Brač turist, Bilić… dar je osiguran, dok svi ostali trošak snose sami, pojasnila je u obrazloženju Marčić, dodavši kako su “roditelji koji sami financiranju zapravo ‘taoci’ organiziranoga darivanja i prisiljeni su svake godine uplaćivati iznose od 120 do 360 kuna ovisno o broju djece”.

Marčić ne vidi nikakvu viziju Općine prema podupiranju gospodarstva
Marčić je primijetila kako se veliki dio općinskih prihoda oslanja na komunalne doprinose i komunalnu naknadu. — Teško je povjerovati iskrenoj borbi protiv apartmanizacije jer bismo doslovno rezali granu na kojoj sjedimo. Preduvjet tomu bi bilo snažno podupiranje gospodarstva, posebice sektora koji nisu 100 posto ovisni o turizmu. U ovomu proračunu i u projekcijama ne vidim nikakvu viziju da se po tom pitanju nešto učini, primijetila je Marčić, ukazavši kako nedostaje podupiranje IT sektora kroz poduzetničke inkubatore, zatim planiranje poduzetničkih zona te bilo kakve potpore ili olakšice koje bi, kako je poručila, “građane potakli na poduzetničke aktivnosti”. — Mještanima ne preostaje ništa drugo osim prodati zemlju, izgraditi još koji apartman, zgradu sa stanovima ili nešto slično, ili odseliti. Izazovna godina kakva je ova, dokazuje krhkost turističke branše, a nažalost Bol je 100 posto ovisan o turizmu, ustvrdila je vijećnica Marčić.

Zalaže se za značajnija ulaganja u odgojno-obrazovne ustanove
Oštra kritičarka bolskoga proračuna i prije je ukazivala na sve manjkavosti proračuna, optužujući bolsku vlast da nema sluha za potrebe školskih ustanova. Osobito se zalagala za značajnija ulaganja u odgojno-obrazovne ustanove, pa je tako u raspravi točno prije godinu dana uoči donošenja ovogodišnjega Proračuna osporavala načelniku Tihomiru Marinkoviću visinu sredstva koja Općina izdvaja za teniski turnir, dok je u isto vrijeme bila nezadovoljna iznosom koji se planira dodijeliti tamošnjoj osnovnoj školi. Inzistirala je tada na sufinanciranju asistenata u nastavi za Osnovnu školu, zatim na financiranju radnih bilježnica i ostalih materijala za učenike osnovne škole, što je na kraju zalaganjem oporbenih vijećnika prihvaćeno i uvršteno u Proračun.

Filip Lukas nije vratio sva uplaćena sredstva
U osvrtu na prijedlog Proračuna za sljedeću godinu Marčić je primijetila da su rashodi za zaposlene “na gornjoj granici proračunskoga ograničenja” te pri tom dodala: — Tu su još mnogi troškovi administracije, tzv. rashodi poslovanja, a i nova zgrada općine koja će nas i ove godine stajati dodatnih 800.000 kuna. Donacija WTA turniru prema momu mišljenju i dalje je previsoka, i iako nemam nekih većih zamjerki za donacije građanima i udrugama, smatram nerazmjernim toliki iznos izdvajati za taj privatni projekt. Posebice zbog činjenice kako gospodin Filip Lukas ove godine nije vratio sva uplaćena sredstva za turnir koji se nije održao, a poznato je da su sredstva iz općinskoga proračuna (400.000 kn) i proračuna TZ općine Bol (375.000 kn) bila isključivo namijenjena za nagradni fond, istaknula je Marčić.

Općina je sve manje mjesto privlačno za život
Spomenula je isto tako i izgradnju sportske dvorane, naglasivši kako se taj projekt već godinama provlači kroz proračun, a, dodala je, “nije se maklo od ideje”. — Općeniti je zaključak da se u Općini godinama ništa ne radi na razvoju infrastrukturnih sadržaja za mještane, a svi projekti idu u smjeru razvoja turizma. Zbog toga je Općina Bol sve manje mjesto privlačno za život. Izuzmemo li ovu Covid godinu, činjenica je da mještani od takvoga razvoja imaju sve manje koristi, pa čak i financijske. Apartmanizacijom Bol gubi svoje prirodne resurse i pitanje je da li smo dotakli točku s koje nema povratka ili se još nešto da učiniti, poručila je nezavisna vijećnica.

nezavisna vijećnica Općinskoga vijeća u Bolu Katarina Marčić (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...