PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Vijećnici donijeli odluku da komunalna naknada u 2020. godini ostaje kao i do sada. Vijećnik Ivica Šćepanović: “Ovo je potencijalna mina. Pitanje je kako surađujemo s ljudima koji zapošljavaju i plaćaju poreze”. Načelnik Tihomir Marinković: “Vodimo politiku unutar zakonskih okvira da se povećaju sredstva u općinskom budžetu”

Na izvanrednoj sjednici Općinskoga vijeća općine Bol, održanoj u subotu 30. studenoga, vijećnici su donijeli odluku: komunalna naknada za 2020. godini ostaje kao i do sada. Nije prihvaćen prijedlog da se poveća cijena komunalne naknade zbog toga što će tvrtka Hoteli Zlatni rat d.d. Bol promijeniti sjedište te se porez na dobit neće uplaćivati u proračun općine Bol.

Prebacivanjem sjedišta tvrtke iz Bola u Zagreb manjak u proračunu od pola milijuna kuna
Prebacivanjem sjedišta iz Bola u Zagreb proračun općine Bol ostat će bez 520.000 kuna, pa je vijećnicima predloženo da se smanjenje proračuna kompenzira kroz povećanje komunalne naknade, a što je bilo potrebno učiniti do kraja studenoga, kako bi se navedena odluka primjenjivala od sljedeće godine. Pročelnik Jedinstvenoga upravnoga odjela Stipe Karmelić pojasnio je da je prihod od 520.000 kuna iznos za 2018. godini, dok se iznos prihoda za 2019. i 2020. godinu ne zna, jer će on, kako je rekao, ovisiti o poslovanju te tvrtke.

Na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća općine Bol, održanoj u subotu 30. studenoga, vijećnici nisu prihvatili prijedlog da se poveća cijena komunalne naknade zbog toga što će tvrtka Hoteli Zlatni rat d.d. Bol promijeniti sjedište te se porez na dobit neće uplaćivati u proračun općine Bol (foto: J. Bašić)

Zašto i zbog drugih tvrtki nismo dizali komunalnu naknadu?, pitali se vijećnici
— Ako sutra netko drugi premjesti sjedište firme, hoćemo li opet mijenjati komunalnu naknadu?, zapitao je nezavisni vijećnik Ivica Šćepanović. Vijećnica Sani Bodlović (SDP) zapitala je: — Gdje je sjedište hotela ‘Kaštil’, a gdje ‘Marijan centra’? Zašto zbog toga nismo dizali komunalnu naknadu? Pročelnik Karmelić odgovorio je da se komunalna naknada treba povećati zbog budžeta. — Mislim da vam je ovo sve na pogrešnim nogama, odgovorila je vijećnica Bodlović.

Radimo u korist vlastite štete, rekao Ivica Šćepanović
Vijećnik Šćepanović u dosta žustroj raspravi po pitanju povećanja cijene komunalne naknade rekao je: — Mi bismo trebali stimulirati firme da ostaju ovdje i imaju sjedište u Bolu. Bilo bi logično da svaka firma svoj porez na dobit gdje ostvaruje promet u toj općini i plaća, poput Ine i banaka. Na ovaj način radimo u korist vlastite štete. Sada je to jednokratna odluka, ali moramo gledati dugoročno. — Što bi trebalo učiniti da tvrtke ne promjene sjedište?, zapitao je pročelnik vijećnika Šćepanovića. — Dati im beneficije, odgovorio je vijećnik. Vijećnica Nataša Paleka Jakšić zapitala je da li je prihod od porez na dohodak porastao, dodavši kako će od 1. siječnja i vlasnici apartmana koji nemaju prijavljeno prebivalište u Bolu također plaćati porez na dohodak općini Bol.

— Ako sutra netko drugi premjesti sjedište firme, hoćemo li opet mijenjati komunalnu naknadu?, zapitao je nezavisni vijećnik Ivica Šćepanović (foto: J. Bašić)

Pročelnik pojasnio dobit općine Bol u slučaju povećanja komunalne naknade
Iako je prethodno bilo najavljeno povećanje komunalne naknade na 2,10 kuna/m2 za poslovne prostore u prvoj zoni, prijedlog je ipak nadopunjen s tri različite mogućnosti, i to tako da iznos komunalne naknade u prvoj zoni iznosi 1,65 kuna/m2 ili 1,71 kuna/m2 ili 1,80 kuna/m2. Pročelnik je pojasnio da bi se u slučaju povećanja komunalne naknade u prvoj zoni od 1,65 kuna/m2, prihodi općine Bol povećali za 501.195,60 kuna, u slučaju da ona bude iznosila 1,71 kuna/m2 prihodi bi se povećati za 568.021,68 kuna, a kod komunalne naknade od 1,80 kuna/m2 općine Bol bi uprihodila 668.260,80 kuna. Dodao je da komunalna naknada može iznositi najviše 1,5 posto od godišnjega brutto prihoda.

Tko je sljedeći? Kakve mi to politike donosimo?, zapitala vijećnica Katarina Marčić
Vijećnica Katarina Marčić rekla je da je šokirana prijedlogom o povećanju komunalne naknade. — Na jedan poslovni potez poslovnoga subjekta mi smo se odlučili za protureakciju. To je neprijateljski čin. Čudi me da niste ponudili izmjenu zona pa da samo Hoteli Zlatni rad d.d. Bol to plate, a što bi bio presedan. Kakav je to odnos prema poslovnim subjektima? Umjesto da je bilo više umješnosti pa da sjedište tvrtke ostane u Bolu, istaknula je  Marčić, dodavši kako se i ranije znalo da će ta tvrtka prebaciti sjedište. — Tko je sljedeći? Kakve mi to politike donosimo?, zapitala je Marčić. Vijećnik Milan Škrbić (SDP) rekao je da je do sada komunalna naknada bila niska. — To je jedan od parafiskalnih nameta u nizu, dodala je Marčić. Vijećnik Škrbić replicirao je da Zakon omogućuje da se komunalna naknada može dizati do 1,5 posto od godišnjega brutto prihoda. Marčić je iznijela prijedlog da se apelira na Vladu oko izmjena zakonskih odredbi i poreznih davanja te pronaći modele da se gospodarstvenici zadrže u Bolu.

— Tko je sljedeći? Kakve mi to politike donosimo?, zapitala je vijećnica Katarina Marčić, dodavši kako se za odluku tvrtke znalo i ranije (foto: J. Bašić)

Vodimo politiku unutar zakonskih okvira, rekao je načelnik Bola
Načelnik Tihomir Marinković (SDP) osvrnuo se na iznijeta mišljenja vijećnika, istaknuvši: — Vodimo politiku da se, ako je moguće, unutar zakonskih okvira dogodi povećanje sredstava u budžetu za koji mislimo da ga možemo predložiti na odlučivanje. Ako imamo pravo, mislim da to pravo moramo iskoristiti. Nismo išli na maksimum, već smo smatrali da je ovaj prijedlog optimalan. I zato apeliram na vijećnike da idu na donošenje rješenja oko korekcije cijena. Bolski načelnik dodao je da se općina Bol ponaša unutar okvira koje daje Zakon.

— Vodimo politiku da se, ako je moguće, unutar zakonskih okvira dogodi povećanje sredstava u budžetu za koji mislimo da ga možemo predložiti na odlučivanje. Ako imamo pravo, mislim da to pravo moramo iskoristiti. Nismo išli na maksimum, već smo smatrali da je ovaj prijedlog optimalan, istaknuo je načelnik Bola Tihomir Marinković (foto: J. Bašić)

Zašto se ne raspravlja o rashodima?, zapitao je vijećnik Šćepanović
Vijećnik Šćepanović pitao je načelnika u kojem svojstvu raspravlja o temi. — Načelniče, ovo nije rasprava o proračunu; ova tema i odluka vezana je uz općinsko vijeće, rekao je Šćepanović. Podsjetio je da o tome treba raspravljati u kontekstu života na otoku. — S obzirom na život na otoku, mi bismo trebali plaćati manje cijene, a ne veće. Tvrtke, odnosno gospodarstvenici, za svaku stvar na otoku plaćaju cijenu veću za 20 do 30 posto. Mi ovom odlukom šaljemo ljudima sljedeću poruku: Pobjegnite svi odavde. Kada nama bude trebalo, podignut ćemo cijene. Zašto se ne raspravlja o rashodima? Gdje mi možemo tih 520.000 kuna uštedjeti? Ovo je potencijalna mina. Pitanje je načina kako surađujemo s ljudima koji zapošljavaju, plaćaju poreze. To je pravac o kojem bismo trebali razmišljati, istaknuo je Šćepanović. — Smanjite rashode, dodala je vijećnica Nataša Paleka Jakšić.

Poslovno, politički, partnerski prijedlog nije pošten
Vijećnica SDP–a Sani Bodlović podsjetila je da je prije dvije godine podignuta komunalna naknada za 68 posto, a zatim je, dodala je, stigao prijedlog o poveaćnju poreza za 75 posto. — Ne možemo porez dizati tako. Zamislite da vam kruh i mlijeko skoče za 75 posto. Ista je stvar i za poslovne subjekte. Zašto II. zona nije podignuta? Ako se ide već za podizanjem komunalne naknade, zašto se ne diže cijelom Bolu. Zašto nema toga prijedloga? Poslovni subjekti u II. zoni ostaju isti, a samo se I. zoni želi podići komunalna naknada. Ovakvim prijedlogom imamo kolateralne žrtve. To nije pošteno, rekla je Bodlović. — Je li pošteno da općina Bol ostane bez 520.000 kuna, replicirao je pročelnik. Vijećnica Bodlović dodala je kako hotel “Kaštil”, zatim “Varadero” nikad nisu platili porez na dobit u Bolu. — Jesmo li išta poduzeli oko toga? Zašto sada radimo ovako nešto? Ako ćemo komunalnu naknadu dizati, onda je treba podignuti svima. Kratkoročno ćemo dobiti 520.000 kuna, a dugoročno imati samo veću štetu, poručila je vijećnica Bodlović, istaknuvši kako prijedlog o povećanju komunalne naknade “poslovno, politički, partnerski nije pošten”.
Vijećnik Škrbić (SDP) istaknuo je da su jedini način smanjenje rashodovne strane ili povećanje komunalne naknade, s napomenom kako je bolje da se ne dira građane u Bolu.

— Poslovno, politički, partnerski prijedlog nije pošten, istaknula vijećnica SDP-a Sani Bodlović. Stranački kolega Milan Škrbić istaknuo je da su jedini način smanjenje rashodovne strane ili povećanje komunalne naknade, s napomenom kako je bolje da se ne dira građane u Bolu (foto: J. Bašić)

Bit ćemo prisiljeni skidati sredstva iz proračuna, poručio bolski načelnik
Načelnik Marinković pojasnio je da se s prijedlogom za povećanjem komunalne naknade išlo prema zoni u kojoj će biti umanjeni prihodi. — Nemojmo se vezivati na proračun koji još nije ni usvojen. Uvijek radimo na proračunu za koji želimo da bude pojačan. Ako ne donesemo odluku, u proračunu će biti manje 520.000 kuna, pa ćemo biti prisiljeni skidati sredstva iz poračuna, s čime nitko neće biti zadovoljan, poručio je Marinković.
Općinski vijećnici prijedlog odluke o povećanju cijene komunalne naknade nisu donijeli. Za sva tri prijedloga, 1,65 kn/m2, 1,71 kn/m2 i 1,80 kn/m2, petero vijećnika je bilo “protiv”. Za naknadu 1,65 kn/m2 četvero vijećnika je bilo “za”, dok je za prijedlog 1,71 kn/m2 i 1,80 kn/m2 glasovalo troje vijećnika. O općinskom proračunu za 2020. godinu vijećnici će odlučivati u utorak, 3. prosinca, na 8. sjednici Općinskoga vijeća.

Podjelite:

You may also like...