PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Vijećnici HDZ-a poručuju: Spriječili smo da grad Supetar ponovno dođe na prosjački štap

— Trebaju li građani Supetra biti u strahu i na oprezu zbog nezakonitih prijedloga odluka i pasivnih vijećnika vladajuće koalicije SDP–HSU koji jednim podizanjem ruku mogu uništiti grad i građane, pitaju se oporbeni vijećnici HDZ–a poslije 24. sjednice Gradskoga vijeća koja je održana 13. lipnja u Supetru, Nažalost, ni ta sjednica gradskih otaca nije prošla bez nezadovoljstva vijećnika, a od petnaest najavljenih točaka dnevnoga reda, kako je vidljivo iz poziva, samo su dvije uspješno prošle i odluke donesene. To su odluka o ocjeni ustavnosti i odluka o nagradama grada Supetra uoči Dana grada, 29. lipnja. Pitate se samo dvije? Zvuči neozbiljno za jedini grad na otoku? Procijenite sami. No, nakon dvije usvojene točke i donesene odluke, javljaju vijećnici, na sjednici Gradskoga vijeća više nije bilo kvoruma, pa se nije moglo ni raspravljati ni odlučivati o ostalim točkama dnevnoga reda.

Oporbeni vijećnici, kako su nas obavijestili, sjednicu su napustili nezadovoljni odnosom prve žene grada Supetra Ivane Marković prema vijećnicima koja, ističu, “nije ni došla na sjednicu na kojoj nam je trebala dati izvještaj, a i zbog odnosa predsjednice Gradskoga vijeća prema jednom oporbenom vijećniku”.

— U jeku gradonačelničine ‘globalne kampanje’ u našem Gradu na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća zakazane za 13. lipnja 2019. jedna od točaka dnevnoga reda bila je Odluka o komunalnoj infrastrukturi i njenomu pravnom statusu. Naziv te odluke nije upućivao na ono što se u stvarnosti krilo iza tako bezazlenoga naziva. Naime, dana 4. kolovoza 2018. godine na snagu je stupio novi Zakon o komunalnom gospodarstvu koji propisuje što je to komunalna infrastruktura (nerazvrstane ceste, javna parkirališta, javne garaže, javna rasvjeta, itd.) te definira njen pravni status kao ‘javno dobro u općoj uporabi’ u neotuđivom vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi, stoji u prioćenju vijećnika HDZ–a koje su nam poslali.

Zamijeraju gradskoj vlasti na čelu s gradonačelnicom što nije popisala čestice na kojima se u stvarnosti nalazi komunalna infrastruktura te provela parcelacijske elaborate na onim česticama na kojim je jednim dijelom komunalna infrastruktura i takav popis priložila Odluci o komunalnoj infrastrukturi i njenom pravnom statusu, istuču oporbeni vijećnici. — Kako bi se izbjegli sukobi i dugotrajni sudski sporovi smatramo da su se trebali obavijestiti zemljišno–knjižni vlasnici tih čestica te provesti javnu raspravu o tome. Nakon svega toga je trebalo dati odluku na glasovanje pa onda s sređenim popisom čestica dati nalog da se te čestice u katastru i zemljišniku upišu kao ‘javno dobro u općoj uporabi’ u neotuđivome vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalaze to jest u vlasništvu grada Supetra uz pravičnu naknadu onima koji na nju imaju zakonom propisano pravo, poručuju u priopćenju.

— Međutim, gradska vlast i gradonačelnica zauzeta mnogim medijskim istupima u posljednje vrijeme nisu odradili svoj posao kako bi to bilo zakonito i savjesno. Na popisu koji nam je priložen predmetnoj odluci nabrojile su se i mnoge privatne čestice na kojima se ne nalazi nikakva komunalna infrastruktura. Vidjevši sve te nezakonitosti, a ni nezanemarujući i međunarodno ugovore kao što su Vatikanski ugovori (jer se na popisu našla i crkvena imovina) obavijestili smo nekolicinu vlasnika o čijim se česticama radi, ističu u priopćenju, i izražavaju nezadovoljstvo što je im popis čestica dostavljen samo tri dana prije najavljene sjednice Gradskoga vijeća. Podsjećaju u prioćenju kako je Poslovnikom i radu gradskoga vijeća propisano da se poziv i materijali moraju poslati sedam dana prije održavanja sjednice gradskoga vijeća, a osim u iznimnim slučajevima.

— Zbog našega pritiska i pritiska obaviještenih vlasnika predmetna odluka je povučena s dnevnoga reda sjednice pod opravdanjem da se treba na njoj još poraditi. Smatramo da ova odluka ne bi bila povučena da nismo primjetili o čemu se ovdje zaista radi. Gradske vlasti zanemarujući Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade smatraju da se bez ikakve naknade mogu upisati kao vlasnici tuđe imovine. Zbog ovakvih ‘pravnih’ stručnjaka u gradskim službama predvođenih našom gradonačelnicom došlo bi do mnogih sudskih sporova u kojima bi grad Supetar snosio velike financijske troškove, upozorili su vijećnici, naglasivši kako je popis tih čestica ispisan na sedamdesetak stranica te ga, kako ističu, “ni nekoliko gradskih proračuna ne bi moglo zakonito sprovesti i podnijeti uz pravičnu naknadu vlasnicima”.

— Gradske vlasti smatrale su da će im takav prijedlog predmetne odluke proći bez ikakvih zamjerki na gradskom vijeću, a susreli su se s aktivnom oporbom i mnogim građanima koji su uvidjeli o čemu se ovdje radi. Republika Hrvatska ima Ustav i zakone koji štite privatno vlasništvo, a grad Supetar ima aktivnu oporbu kojoj je stalo kako do javnoga interesa tako i do interesa svakog našeg građanina. Ovakvim radom spriječili smo da grad Supetar ponovno dođe na prosjački štap zbog nekih koji misle kao i prije devedesetih da jednim potezom pera mogu nekome oduzeti privatno vlasništvo, poručili su oštro vijećnici HDZ–a. Prekinuta sjednica Gradskoga vijeća nastavljena je, kako saznajemo, 18. lipnja.

sjednica Gradskoga vijeća u Supetru odrzana je 13. lipnja i prekinuta, a doznajemo da je prekinuta sjednica ponovno održana 18. lipnja (foto: J. Bašić)

sjednica Gradskoga vijeća u Supetru odrzana je 13. lipnja i prekinuta zbog vijećnika koji su napustili sjednicu te nije bilo kvoruma. Prekinuta sjednica nastavljena je 18. lipnja (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...