Grad Supetar

Vijećnici u Bolu odbili odlučivati o molbi za podizanje montažne kućice u građevinskoj zoni dok se prethodno ne provjeri bi li takva odluka bila zakonita

Vijećnici Općinskoga vijeća u Bolu na prvoj ovogodišnjoj sjednici vijeća koja je održana u četvrtak, 18. ožujka, odbili su odlučivati o pristigloj molbi koja se odnosi na odobrenje postavljanja montažne kućice u vrtu nasuprot kuće. Osim toga, odgođeno je i donošenje odluka za još neke molbe koje su pristigle pred vijećnike.

Kao razlog skidanja točke s dnevnoga reda o postavljanju montažne kućice navedena je potreba prethodne provjere o tomu bi li donošenje takve odluke bilo zakonito ili ne te je li Općinsko vijeće uopće ovlašteno donositi takve odluke.

Vijećnici prethodno odobrili postavljanje montažne kućice u Murvici
Treba podsjetiti kako je Općinsko vijeće u Bolu prethodno već bilo odobrilo postavljanje mobilne kućice, i to u Murvici. Radi se o jednoj drugoj molbi koja je bila zaprimljena još 15. lipnja u bolskoj Općini. Na tada dostavljenu zamolbu vijećnicima intervenirao je pročelnik Općine u Bolu Stipe Karmelić, pojasnivši kako bi donošenje odluke o omogućavanju privremenoga postavljanja mobilne kućice u Murvici bilo protuzakonito jer je, istaknuo je, u suprotnosti s odredbama Prostornoga plana općine Bol i Urbanističkoga plana uređenja eko-etno sela Murvica.

Tihomir Marinković: Općinsko vijeće nije ovlašteno davati građevinske dozvole
Načelnik Općine Bol Tihomir Marinković (SDP) osvrnuo se na novu molbu te istaknuo da su vijećnici ovlašteni donositi odluke ako se radi o podizanju kioska s namjenom davanja usluga. No, ukoliko se radi o drugim namjenama, to nije moguće. Pojasnio je kako bi se takva odluka kosila s odredbama Zakona o graditeljstvu te da Općinsko vijeće nije ovlašteno davati građevinske dozvole. U molbi koja je upućena Općinskomu vijeću, a primljena 11. ožujka, zatraženo je da vijećnici privremeno dozvole postavljanje montažne kućice za stanovanje u vrtu nasuprot kuće. — Vrt se nalazi u građevinskoj zoni, a montažnu kućicu bismo koristili samo do ishođenja građevinske dozvole za gradnju čvrstoga objekta, navedeno je u molbi. No, podnositelj je pri tom podsjetio da je Općinsko vijeće prethodno odobravalo postavljanje montažnih kućica, pa se zato nada i pozitivnom odgovoru.

Vijećnik Šćepanović: Takve odluke su protuzakonite
Neki vijećnici Općinskoga vijeća ipak su zato smatrali i otvoreno iznijeli stav kako bi prije odlučivanja o molbi bilo potrebno provjeriti zakonitost donošenja takve odluke. Nezavisni vijećnik Ivica Šćepanović primjetio je kako se na dnevni red stavljaju odluke koje ne bi smjele doći na Općinsko vijeće. — Takve odluke su protuzakonite. Ima li svrhe raspravljati o odluci ako je ona protuzakonita? zapitao je Šćepanović. — Ako mislite da bi donošenje odluke bilo sporno, točku možemo skinuti s dnevnoga reda, rekao je predsjednik Općinskoga vijeća Matko Baković (HDZ).

Vijećnici se usuglasili: Ide provjera pa tek onda odlučivanje
Nezavisna vijećnica Katarina Marčić smatra da bi se prije donošenja odluke trebala donijeti odluka o poništenju prethodne odluke, a kako bi se obje odluke stavile u isti kontekst. — Ako je prethodna odluka donesena, onda i ovu odluku treba donijeti. Ako je prethodna odluka poništena, onda i ovu odluku kasnije treba poništiti, mišljenja je Marčić. Na kraju rasprave Baković je predložio vijećnicima da se molba skine s dnevnoga reda, a da će se prije odlučivanja o njoj s pročelnikom Općine i pravnom službom utvrditi bi li donošenje takve odluke bilo zakonito. Vijećnici su se usuglasili, pa je većinom glasova molba skinuta s dnevnoga reda prve ovogodišnje sjednice.

Na sjednici Općinskoga vijeća u Bolu vijećnici donijeli odluku da se molba kojom se traži dozvola za postavljanje montažne kućice u građevinskoj zoni skine s dnevnoga reda i prethodno provjeri u dogovoru s pročelnikom Općine Bol i pravnom službom bi li donošenje takve odluke bilo zakonito ili ne (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...