Ante Pranić, kandidat za župana Splitsko-damatinske županije, u kratkom video prikazuje svoju najveću snagu na predstojećim izborima - tim za promjene.
"Naša snaga su ljudi! Dokazani pojedinci spremni pokrenuti promjene u našoj županiji. Pojedinac može puno, tim može sve. Pogledajte naš zajednički spot i izađite na izbore u nedjelju. Pokrenimo promjenu u Splitsko-dalmatinskoj županiji zajedno."

Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Vijećnik Mate Petrić iz Bola u odgovoru na pisanja portala BRAČ danas poručio: Nikada u 20 godina svoga rada i djelovanja nisam doveo u pitanje interese Općine Bol

Vijećnik Mate Petrić iz Bola, član vladajuće većine u predstavničkomu domu, u kojemu su na vlasti SDP i HDZ, odlučio je javnosti nakon pisanja portala BRAČ danas pojasniti zašto je podržao Proračun općine Bol za sljedeću godinu te zašto je zatražio od Općine da mu su iz proračunskih sredstava pokrije dio troškova izvedenih radova na projektu koji je pokrenuo i realizirao.

No, njegovo dizanje ruke za Proračun posebno je osporavala oporba, nazvavši takav postupak trgovanjem glasom. Treba dodati kako je općinski Proračun podržalo 6 vijećnika, dok su 4 vijećnika bila protiv, napustivši sjednicu vijeća nakon što je Proračun usvojen.

Postojala je namjera rješenja
Vijećnik Petrić dostavio je Općini Bol amandman na Proračun koji je predložio načelnik Tihomir Marinković, zatraživši da se u njemu osigura pokriće dijela troškova nakon što je prije više od tri godine išao u projekt uređenja poljoprivrednoga zemljišta na predjelu Grabov rat. Amandmanom je zatražio da se 100.000 kuna namijenjenih prvotno za odvodni kanal u Gnjilici preusmjeri za drugu namjenu, i to, kako je navedeno, “kao naknada dijela troška izrade brane i odvodnoga kanala za oborinske vode kod Sv. Lucije, odnosno kod budućega novog groblja”. U dokumentaciji koju je prethodno dostavio naveo je kako je tim projektom riješio i pitanje kanaliziranja otpadnih voda i za buduće bolsko groblje (koje se tek treba graditi, op. a.). Općina Bol, točnije načelnik Marinković, u početku je osporavao navode Petrića da je izgrađeni kanal potreban groblju te zatražio da investitor prethodno uvjeri Općinu da je projekt od javnoga interesa. Tek tada bi Općina bila spremna sufinancirati dio trošova izvedenih radova. Općina Bol angažirala je tada vještaka, a što, kako je navedeno u dopisu, “znači da je namjera rješenja postojala”.

Prvo se obratio Općini, a zatim Općinskom vijeću
Nakon što ipak nije dobio pozitivan odgovor iz Općine, nakon usmenoga i pisanoga obraćanja, investitor se odlučio 3. studenoga ove godine obratiti i vijećnicima Općinskoga vijeća, zatraživši da donesu pravičnu odluku i priloživši dokumentaciju o projektu s nalazima vještaka. No, na vijeću se o zamolbi investitora ipak nije odlučivalo, i to samo zato jer je to zatražio Petrić, tvrdeći vijećnicima da ne želi da se rješavanje njegove zamolbe smatra ucjenom prije glasanja o Proračunu.

Vijećnik Petrić javnosti je, posebno bolskoj, pojasnio cijeli slučaj, a vaš izvjestitelj ponudio je bolskomu vijećniku pitanja na koja su nam isti dan stigli i odgovori.

S radovima se započelo još u lipnju 2017. godine

Kada ste započeli s uređenjem poljoprivrednoga zemljišta na predjelu Grabov rat i koji su razlozi izvođenja tih radova?

S uređenjem zemljišta započelo se lipnju 2017. godine isključivo zbog vlastitih potreba s ciljem uređenja zapuštenoga terena za potrebe poljoprivrede i obveze prema onima koji su nam to ostavili u nasljedstvo, a radi se o ocu moje supruge klare, Riki Kukoč.

Načelnik je dužan štititi interese građana

Načelnik Bola Tihomir Marinković izjavio je, kako stoji u zapisniku sa sastanka koji je održan krajem rujna u općinskoj zgradi, a na kojem ste bili nazočni, da ne može priznavati privatne troškove te da mora štititi općinske interese. Jesu li radovi koje ste obavili od javnoga interesa?

Izjavu načelnika općine Bol kako mu je dužnost štititi interese općine u svakom slučaju podržavam, međutim ne podržavam da u isto vrijeme i ne štiti interese građana koji su ga izabrali kako bi štitio kako svoju tako i tuđu imovinu. Nitko nije ovlašten kako bi štiteći svoje uništavao tuđe.

Rekao sam: Neka procjenu napravi vaš vještak

Načelnik Bola od Vas je kao investitora zatražio  da trebate dokazati kako su izvedeni radovi od javnoga interesa, a kako bi Vam tek tada Općina mogla sufinancirati dio troškova izvedenih radova. Jeste li dokazali Općini da su obavljeni radovi od javnoga interesa?

Točno je da je načelnik zatražio dokumentaciju (procjenu učinjenih radova) u prisustvu pročelnika Stipe Karmelića, što je i napravljeno, s tim kako sam zamolio, da neću ja osobno tražiti vještaka nego neka ga uputi općina, kako bi sve skupa bilo transparentno. Moje riječi su bile: “Neka procjenu napravi vaš vještak”. Tako je i bilo. Procjenitelj je bio Remi Vuković, službeni procjenitelj općine Bol.

Da sam se izuzeo došlo bi do prodaje moga mandata

Nezavisna vijećnica Katarina Marčić tražila je od Vas na sjednici Općinskoga vijeća na kojoj se odlučivalo o Proračunu da se kod glasanja o Proračunu trebate izuzeti s obzirom da ćete iz toga Proračuna za sufinanciranje troškova dobiti 100.000 kuna naknade koju ste tražili amandmanom. Zašto se kod glasanja o Proračunu niste izuzeli?

Zašto bih bio izuzet iz glasovanja!? Moja obaveza je da budem transparentan. Konstalacija snaga bila je od 10 vijećnika 6:4 u korist vladajuće koalicije čiji sam i ja vijećnik. Da sam se po želji vijećnice Marčić i izuzeo, rezultat u broju vijećnika bio bi 5:4 u korist vladajuće koalicije što je isti rezultat, tj. ništa se bitno ne bi promijenilo, osim što bi u tom slučaju došlo do “prodaje moga mandata”, a to ne sliči momu habitusu. Uostalom, nikada u 20 godina svoga rada i djelovanja, a stalno sam bio u vladajućoj poziciji, nisam doveo u pitanje interese općine. I još jedno retoričko pitanje: Što bi bilo da sam izazvao pat poziciju i doveo proračun do neizglasavanja? S neizglasavanjem proračuna srušio bih vijeće, načelnik ostaje, umjesto vijeća dolazi povjerenik, a javne potrebe koje se financiraju iz proračuna u mnogim stvarima postaju upitne, dolazi do privremenoga financiranja i tko je kriv za to? A tko drugi nego Mate Petrić. A zašto? Zato jer bi se tada radilo o “prodaji” u korist oporbe (takav bi bio logičan zaključak) kako se navodi sada, ali ni tada prodaja ne bi uspjela jer bi rezultat bio nerješen, odnosno 5:5 što dovodi do neprihvaćanja i rušenja ponuđenoga proračuna. Moj zaključak: Radi se o jednomu kompletnom i nekorektnom neznanju oporbenih vijećnika.

Nitko nije prorok da bi znao što će se dogoditi

Vijećnik Marjan Marjanović izjavio je na sjednici Općinskoga vijeća na kojoj se odlučivalo o Proračunu da ste za projekt gradnje kanala prvo trebali s Općinom usuglasiti projekt, a tek onda od Općine tražiti pokriće dijela troškova? Zašto to niste učinili?

Na pitanje vijećnika Marjana Marjanovića odgovorio bih kontra pitanjem: Ja sam uređenje terena radio ne radi općine nego radi sebe. Nisam ni mislio što će se dogoditi, međutim kad se dogodilo što se dogodilo počeo sam razmšljati i došao do zaključka, što je isto obrazloženo u mom dopisu, “kako je netko prije mene trebao o ovom razmisliti i ne dozvoliti da se uništi privatno vlasništvo druge osobe zbog nemara i zanemarivanja”. Pa se pitam: da sam prije započetih radova napravio sve kako vijećnik Marjanović kaže, otišao u općinu i zapitao: Mislim raditi to i to, jeste li spremni sudjelovati u dijelu troškova radova? i dobio negativan
odgovor, što bih tada trebao napraviti? Odustati od svega i prepustiti se stihiji? Nitko nije prorok da bi znao što će se dogoditi, dok se ne dogodi. Uostalom, poanta je u tome da je Općina dužna štititi tuđu imovinu. To joj stoji u kodeksu poslovanja. Mislim da je vijećnik Marjanović postavio pitanje puno više od neznanja nego od zla.

To će učiniti birači

Kao član Općinskoga vijeća u Bolu kako ocjenjujete rad aktualne općinske vlasti u ovomu mandatu koji je pri kraju?

Nemam pravo ocijeniti ni sebe niti bilo kojega vijećnika. To će kao i do sada učiniti birači kad vidimo rezultat nakon izbora. Tada ćemo dobiti pravi odgovor.

Tako mi Bog pomogao

Hoćete li se kandidirati za vijećnika u novom sazivu Općinskoga vijeća općine Bol na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju sljedeće godine?

Jasmin Stavros pjeva: Umoran sam prijatelji, umoran… A ja bih dodao: Tako mi Bog pomogao.

Sjednica Općinskoga vijeća na kojoj su vijećnici sa 6 glasova “za” i 4 glasa “protiv” usvojili Proračun općine Bol za sljedeću godinu održana je 18. prosinca u velikoj dvorani Doma kulture (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...