Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Vijećnik SDP-a Mate Martinić: Lećevica neće zadovoljiti ni potrebe grada Splita, a kamoli županije

Mate Martinić, SDP-ov vijećnik županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, komentirao je na završnoj konferenciji projekta “Obračun i selekcija komunalnoga otpada na srednjedalmatinskim otocima” koji provodi udruga za zaštitu potrošača Dalmatinski potrošač, a financira Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja, stanje s gospodarenjem otpadom na otoku Braču i u županiji.

Stvarni problemi se umanjuju
Pozdravio je projekt “Zeleni Brač” koji je provodio Poduzetnički centar “Aktiva” na otoku, ali i ukazao kako je to mali dio stvarnih poteškoća koje se odnose na problematiku gospodarenja otpadom. — Govor o gospodarenju otpadom usporedio bih s vjenčanjem. To je kao kad netko tko ide na vjenčanje kupuje čarape, a ne zna ni koje će odijelo imati na sebi. Stvarni problemi s gospodarenjem otpadom umanjuju se, a jedinice lokalne samouprave prepuštene su samima sebi, istaknuo je Martinić. Upozorio je da se županije, pa tako i Splitsko-dalmatinska, po pitanju gospodarenja otpadom ponašaju “kao čep u protočnom bojleru između države i lokalne jedinice”. Županijski vijećnik uputio je na načela međunarodnoga prava zaštite okoliša, istaknuvši tako “načelo onečišćivač plaća”, zatim “načelo blizine”, “načelo samodostatnosti” i “načelo sljednosti”.

Najviše odvajaju Bol i Postira
Osvrnuo se i na projekt regionalnoga odlagališta otpada Lećevica. — Od Lećevice, ljudi moji, neće biti ništa. U taj se projekt troši nekoliko milijuna kuna već 15 godina, a još nismo dobili niti potrebne odluke da se krene u realizaciju. Lećevica ne može zadovoljiti niti samo potrebe grada Splita, a kamoli županije, istaknuo je županijski vijećnik Martinić, upozorivši da su jedinice lokalne samouprave po pitanju gospodarenja otpadom ustvari prepuštene sebi. Govoreći o odvajanjima sakupljenoga komunalnoga otpada iz Godišnjega izvješća o provedbi plana gospodarenja otpadom na području Splitsko-dalmatinske županije, vijećnik Martinić iznio je podatke o stanju po jedinicama lokalne samouprave, naglasivši da do 3 posto odvajaju Sutivan i Supetar, od 3 do 5 posto Selca, Milna, Pučišća i Nerežišća, a od 5 do 10 posto Bol i Postira. — U cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji od 55 jedinica lokalne samouprave samo su dvije odvajale sakupljeni komunalni otpad više od 10 posto, a to su gradovi Omiš i Hvar. Tako je grad Hvar imao stopu od 28 posto, a Omiš od 20 posto, pojasnio je Martinić.

Gdje s otpadom koji se razvrstava?
Ukazao je i na problematiku MBO tehnologije, pojasnivši kako se radi o mehaničkoj obradi otpada koja, rekao je, “jedina službeno egzistira”, a koja je prošlost. No, pravo je pitanje, dodao je Martinić, gdje s otpadom koji smo prikupili i razvrstali. Podsjetio je kako od 1. siječnja sljedeće godine kreće porez Europske unije od 800 eura po toni plastike. Umjesto da otpad skupimo i prodamo, mi ne znamo gdje ćemo s njime, poručio je SDP-ov županijski vijećnik.

Mate Martinić, SDP-ov vijećnik županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije sudjelovao je u raspravi na završnoj konferenciji koja je održana protekloga tjedna u sportskoj dvorani u Supetru. Osvrnuo se na problematiku gospodarenja otpadom te poručio kako od projekta regionalnoga odlagališta otpada Lećevica neće biti ništa. — Lećevica ne može zadovoljiti niti samo potrebe grada Splita, a kamoli županije, poručio je županijski vijećnik na konferenciji (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...