Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Vraća se bračka pedijatrica dr. Suada Purić. Ravnatelj županijskoga Doma zdravlja dr. Marko Rađa potvrdio za BRAČ danas: Postigli smo dogovor o radu na pola radnoga vremena

Nakon što je 1. srpnja 2019. godine, nakon višegodišnjega rada u pedijatrijskoj ambulanti u Supetru, dr. Suada Purić otišla u zasluženu mirovinu, početkom travnja pedijatrica se vraća u ambulantu.

Po odlasku dr. Purić u ordinaciju je stigla nova pedijatrica dr. Ivana Marić, specijalistica pedijatrije, ali ona je početkom ove godine zbog odlaska na drugo radno mjesto, i to u Klinički bolnički centar Zagreb, ponudila otkaz ugovora o radu.

Na natječaj se javio samo jedan liječnik, i to bez specijalizacije
O tome je još sredinom prosinca bio upoznat Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, koji je zatim uz prethodnu suglasnost Ministarstva zdravstva koja se traži za raspisivanje natječaja, pokrenuo proceduru zapošljavanja novoga pedijatra. No, na objavljeni natječaj županijskoga Doma zdravlja javio se samo jedan liječnik, i to bez specijalizacije iz pedijatrije, pa nije preostalo drugo nego barem privremeno radno mjesto pedijatra zatvoriti liječnikom opće prakse. No, još tada, dr. Marko Rađa, ravnatelj županijskoga Doma zdravlja, istaknuo je kako rad u ambulanti bez specijalizacije nije dugoročno rješenje.

Dr. Rađa: Doktorica ima sve potrebne licence i volje raditi
U međuvremenu, kako je za BRAČ danas potvrdio dr. Rađa, krenuo je u pregovore s umirovljenom pedijatricom dr. Purić, a sve kako bi se osigurao njezin povratak u ordinaciju, i to barem na pola radnoga vremena, s obzirom da je pedijatrica u mirovini. — S dr. Suadom Purić postignut je dogovor da će uz mirovinu raditi četiri sata dnevno, a što kao umirovljenica može. Doktorica ima sve potrebne licence i volje da još uvijek radi, potvrdio nam je dr. Rađa.

Jedan tjedan radit će dva dana, a drugi tri dana
Natječaj je, kako kaže, raspisan i početkom travnja dr. Purić trebala bi početi s radom u pedijatrijskoj ambulanti u sklopu supetarskoga Doma zdravlja. Prema riječima prvoga čovjeka županijskoga Doma zdravlja, preostala četiri sata dnevno radit će mlada doktorica bez specijalizacije, a koja je, dodao je, zainteresirana za rad u pedijatrijskoj ordinaciji. — Rad će se organizirati na način da će u jednomu tjednu dr. Purić raditi dva dana, a u drugomu tjednu tri dana. Mlada kolegica polovicu radnoga vremena radit će u Supetru, a drugu u Omišu gdje imamo istu situaciju kao i u Supetru, pojasnio je dr. Rađa.

Rješenje nazvao “gašenjem požara”
Ipak je upozorio kako je ovo samo privremeno rješenje, nazvavši ga “gašenjem požara“. — Dugoročno rješenje je slanje na specijalizaciju nekoga od mladih kolegica ili kolega, a specijalizacija traje pet godina i ono što je puno bitnije; nakon što netko položi specijalistički ispit nema nikakve garancije da će i ostati raditi u Supetru ili u drugomu mjestu za koje ide na specijalizaciju, naglasio je dr. Rađa.

Grad Supetar i sve općine spremne pomoći u financiranju pedijatra i ginekologa
Treba dodati kako je u Supetru na isti način riješeno i pitanje rada ginekologa u specijalističkoj ginekološkoj ordinaciji, nakon što je dr. Branko Jašić otišao mirovinu. Ruku pomoći oko osiguravanja stalne zdravstvene zaštite djece i žena na otoku ponudili su i čelnici bračkih jedinica lokalne samouprave. Grad Supetar i sve općine spremni su s 1.000 kuna, a to znači 8.000 kuna mjesečno, u dogovoru sa županijskim Domom zdravlja, financirati ginekologa i pedijatra koji bi radili na otoku Braču, i to pod uvjetom da odluče pet godina živjeti na otoku. Na taj bi se način, mišljenja su, osigurala sustavna i redovita zdravstvena skrb.

Početkom travnja u pedijatrijskoj ambulanti u sklopu Doma zdravlja Supetar nastavit će s radom umirovljena bračka pedijatrica dr. Suada Purić, i to na pola radnoga vremena, u dogovoru s Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...