Vrlo znakovita poruka stiže iz Supetra: “Nastavit ću se zalagati bez obzira gdje me život odvede u budućnosti”

Supetarska gradonačelnica Ivana Markovića (SDP) objavila je na Facebooku vrlo znakovitu poruku u povodu preuzimanja dužnosti gradonačelnice prije sedam godina, osvrnuvši se u njoj na važnije projekte u gradu Supetru, ali je i upozorila kako je kriza uzrokovana virusom usporila projekte u Gradu te kako će ova godina biti u znaku štednje i odgađanja određenih projekata. Grad Supetar Marković je preuzela iz ruku tadašnjega gradonačelnika Dinka Hržića (HDZ) poslije lokalnih izbora 2013. godine.

Trebalo je puno hrabrosti
— Na današnji dan prije 7 godina preuzela sam dužnost gradonačelnice za mene najdražega grada. Do tada nisam nikada bila u politici i trebalo je puno hrabrosti odlučiti se na taj korak, preokrenuti svoj život i preuzeti odgovornost za vođenje grada koji je u tom trenutku imao blokadu računa od 3/4 tadašnjega Proračuna. Jedini motiv za prihvaćanje ove časne dužnosti mi je bio, kao što je i danas, utjecanje na promjene na bolje, napisala je gradonačelnica Marković.

Bez obzira gdje me život odvede
Naglasila je sljedeće: — Moji stavovi su uvijek bili jasni: solidarnost, zaštita siromašnih i slabijih, transparentan rad i rad za javni interes! Za iste ću se nastaviti zalagati bez obzira gdje me život odvede u budućnosti, objavila je gradonačelnica Marković.

Realizirani su projekti koji su do tada samo krasili programe i obećanja
Osvrnuvši se na proteklih sedam godina koliko je na čelu Grada, sada u drugom mandatu, Marković je istaknula: — U ovih 7 godina desilo se mnogo lijepih trenutaka, bilo je i onih malo manje ljepših, ali te brzo zaboravim. Ponosna sam to da su u mome mandatu, prvenstveno zahvaljujući zajedništvu, suradnji i napornom radu svih uključenih, realizirani povijesni projeki koji su do tada samo krasili programe i obećanja svih lokalnih izbora. Dovršetak izgradnje dvorane, izmještanje benzinske, uređenje obale Vlačica, otvaranje poslovne zone, uređenje izlaska iz trajektne luke, izgradnja novih parking mjesta, prisjetila se supetarska gradonačelnica.

Ulaganja u djecu i mlade
Posebno je istaknula ulaganja u djecu i mlade te pokretanje projekta “Sritna dica – sritan Grad” kroz koji su, kako je podsjetila, povećani iznosi za novorođenu djecu, uvedeni asistenti za rad s djecom s poteškoćama u razvoju u vrtiću, osigurane besplatne knjige, pisanke i bilježnice, uvedena nagrađivanja najboljih učenika, zatim povećan broj stipendija za studente s 10 na 15 te poticani upisi u Srednju školu Brač u Supetru. — Izgradili smo pet dječjih igrališta i kompletno uredili zgradu vrtića “Mrvica”, kao i dječje igralište koje je bilo u groznom stanju. Ove godine otvaranjem dvije nove grupe upisali smo svu djecu u vrtiću te smo tim podvigom među rijetkim gradovima u Hrvatskom kojima je to išlo naruku. Započeli smo sa zahtjevnim projektom izgradnje nove osnovne škole, gdje smo osigurali lokaciju, otkupili dio zemljišta te ugovorili izradu idejnoga rješenja i ishođenje lokacijske dozvole, istaknula je gradonačelnica Marković.

Zavide nam mnogi gradovi
— Bili smo i jedan važan kotačić koji je pomogao da se vatrogasna zaštita u našem gradu digne na razinu kojoj zavide mnogi gradovi kroz izradu raznih planova i strategije, skoro pa duplim iznosom izdavanja za proračun za vatrogastvo te početkom izgradnje vatrogasnoga doma u suradnja s prijateljskim općinama Postira, Nerežišća i Sutivan. Projekt je to koji su sanjale generacije naših vatrogasaca i biti će realiziran do proljeća naredne godine. Zgrada je zamišljena kao i centar civilne zaštite našega otoga, što smo u proteklom perodu vidjeli da je od životne važnosti, poručila je Marković. Dodala je uređenje infrastrukture, novih puteva, komunalne projekte, a posebno je izdvojila Smart city strategiju i digitalizaciju procesa u Gradu.

Treći grad po razvijenosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji
Navela je, nadalje, kako je grad Supetar u sedam godina postigao rezultate koji su bili vrednovani na razini države: — Grad s najvećom stopom porasta zapošljavanja u cijeloj RH, jedan od rijetkih gradova u RH, i to na otoku, koji ima rast stanovništa, treći grad po razvijenosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji i među razvijenijima u Hrvatskoj, grad koji ima jednu od većih naknada za novorođenu djecu u RH, jedan od 10 gradova u RH po visini sufinaciranja cijene vrtića, grad koji ima jedan najvećih iznosa stipendija za studente u RH, osmi grad u RH prema broju obrtnika u RH, istaknula je Marković.

“Pred nama su veliki izazovi”
Osvrnula se i na financijsko stanje u gradu Supetru. Iako nije iznijela točno kakvo je stanje u gradskoj blagajni, poruka ortkriva ozbiljnost situacije: — Nažalost, kriza s virusom usporila nas je u realizaciji nekih projekta te će ova godina morati biti u znaku štednje i odgode nekih projekata. Pred nama su veliki izazovi kako odgovoriti na sve to, ali vjerujem da suradnjom i zajedničkom potporom možemo puno toga ostvariti. Kao i do sada! Zahvalila je svima na potpori, sugestijama, ali i kritikama. — To nas tjera da budemo bolji, poručila je supetarska gradonačelnica.

Podjelite:

You may also like...