PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula gostovao u Supetru

Zastupnik u Europskome parlamentu Tonino Picula (SDP) gostovao je na tribini “Otoci i Europska unija” u subotu 6. travnja u Gradskoj vijećnici u Supetru, u organizaciji Grada Supetra. Uz europarlamentarca Piculu, na tribini su sudjelovali gradonačelnica Supetra Ivana Marković (SDP), zastupnik u hrvatskome parlamentu Arsen Bauk (SDP), predsjednica tamošnjega Gradskoga vijeća Danijela Kirigin (SDP) te građani jedinoga bračkoga grada, pristigli kako bi se upoznali s mogućnostima razvoja otoka. Gradonačelnica Supetra pojasnila je da je tema upriličene tribine vezana prvenstveno uz otoke, i to energetsku tranziciju Brača. Podsjetila je kako su jedinice lokalne samouprave potpisale namjeru da se kandidiraju za taj projekt s ciljem kako bi se napravila strategija energentske tranzicije otoka Brača koja bi, istaknula je, trebala biti gotova do sezone 2020. godine. Zahvalila je zastupniku Piculi na zalaganju za otoke kroz Europski parlament.

Zastupnik u Europskom parlamentu približio je posjetiteljima projekt koji, kako je rekao, najbolje oslikava što se može napraviti u toj važnoj europskoj instituciji. Ukazao je na svoj politički put i nastojanja da se u Europskom parlamentu založi za otoke i njihov prosperitet. Ukazao je na teško stanje otoka i čestu nebrigu za razvoj i prosperitet otočkih zajednica. Pojasnio je kako gotovo 80 % i više sredstava iz državnoga proračuna ostaje samoj državi, 10 % ide gradu Zagrebu, a tek ostatak ostalim jedinicama lokalne samouprave. Govoreći o Europskom parlamentu pojasnio je kako on postoji od 1979. godine. – Sve do 2014. godine nije postojalo niti jedno radno tijelo u parlamentu koje bi se bavilo otocima. Došao sam tako na ideju da se formira prvo radno tijelo koje bi se bavilo problematikom otoka. Godine 2014. uspio sam zajedno s ostalim zastupnicima formirati radno tijelo pod nazivom Međuskupina Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, rekao je uz ostalo Tonino Picula.

Tonino Picula u Supetru

Zastupnik iz Europskoga parlamenta Tonino Picula gostovao u Supetru

Važnost toga projekta Picula vidi i u činjenici da Europa ima najrazvedeniju obali te 23 zemlje Europske unije imaju izlaz na more, dok samo 5 zemalja to nemaju. – Radi se o pravom bogatstvu pomorske tradicije i baštine koja politički nije predstavljena, naglasio je Picula, ustvrdivši, pritom, da 19 milijuna ljudi koji žive u europskim malim i srednjim otocima imaju 21 % manje prihoda u odnosu na stanovnike europskih zemalja na kopnu. – Otoci su mala tržišta, u mnogočemu limitirana, društveni servisi. Što se tiče gospodarstva, otoci su u pravilu usmjereni prema turizmu, a sezonalnost otoka je izrazita. Glavni gradovi često ne pokazuju interes ulaganja u te otoke. Iz toga razloga pokušao sam izvući otoke iz neke vrste anonimnosti, poručio je Picula, dodavši kako je kroz Europski parlament 2016. godine provukao dokument pod nazivom Rezolucija o posebnom položaju europskih otoka koji se nastojalo obvezati zemlje članice da se posvete potrebama otoka.

Naglasio je kako je bilo važno pridobiti za taj projekt i Europsku komisiju kao tijelo koje određuje način potrošnje sredstava i iznose koji bi se usmjeravali prema nacionalnim vladama. Prema njegovim riječima, problem je bio i u činjenici što europska statistika ne izdvaja otoke kao posebne cjeline i ne postoje posebna istraživanja koja bi se odnosila na otoke, pa je time Europska komisija bila mišljenja da se sredstva daju nacionalnih vladama koje bi onda sredstva usmjerila prema svojim potrebama.

Na njegovu inicijativu 2018. godine osnovano je Tajništvo za čistu energiju na EU otocima kojem je za rad i funkcioniranje osigirano dva milijuna eura za početni stadij procesa dobivanja električne energije iz čistih izvora. Cilj toga Tajništva bio je pomoći europskim otocima da pokrenu i unaprijede energetsku tranziciju te ih se usmjeri prema čistim izvorima i oblicima energije. Energetska tranzicija može pomoći otocima da postanu prosperitetniji, poručio je Picula. To je Tajništvo objavilo popis 26 otočkih zajednica, među kojima je i 10 hrvatskih otoka. Veći dio otoka, njih 7, cresko-lošinjskoga su arhipelaga, a 3 tri su dalmatinska, i to Brač, Hvar i Korčula. Podsjetio je tako na borbe oko plinovoda Sjeverni tok koji povezuje Rusiju s Njemačkom. Rusija i Njemačka su se kasnije dogovorili da naprave još jedan, a što je izazvalo ozbiljne otpore u Europskoj uniji. Prije nekoliko godina projekt Južni tok, koji je trebao spojiti ruske izvore energije s Bugarskom, Grčkom, Srbijom i Hrvatskom je zaustavljen te je propao, rekao je Picula. Godine 2017. više zemalja članica potpisalo je Rezoluciju o čistoj energiji za sve građane Europske unije, pojasnio je zastupnik u Europskom parlamentu Picula, koji se nalazi i na vodećem mjestu za izbore za novi mandat u Europskome parlamentu na listi SDP–a.

Pred kraj svojega govora, ukazao je na brojne euroskeptike i eurofobe te političke struje koje, kako je rekao, pružaju otpor prema Europskoj uniji, smatrajući je prijetnjom europskim zemljama. – Dio građana misli da nas Bruxelles ugrožava. EU nam pruža razvojne alate s ciljem kvalitete života naših sugrađana, poručio je Tonino. Ustvrdio je pritom kako građani sve manje vjeruju političarima i državnim institucijama. No, unatoč tome, i ovaj projekt Europske unije potvrđuje kako naš ulazak u Europsku uniju nije uzaludan, zaključio je zastupnik Tonino Picula.

Gradonačelnica Marković istaknula je na kraju kako se Grad Supetar natjecao za vrijedna sredstva iz Europske unije te je do sada potpisano gotovo 33 milijuna kuna vrijednih europskih projekata.

Tonino Picula u Supetru

Tonino Picula naglasio je važnost ulaganja u otoke s ciljem njihova razvoja i napretka

Tonino Picula u Supetru

Tonino Picula u Gradskoj vijećnici Grada Supetra

Eurozastupnik Tonino Picula i hrvarski zastupnik Arsen Bauk

zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula i zastupnik u Hrvatskom parlamentu Arsen Bauk

Podjelite:

You may also like...