Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Relativni pobjednik predsjedničkih izbora je Zoran Milanović s 29,55 posto glasova, u drugi krug ide Kolinda Grabar Kitarović s 26,65 posto osvojenih glasova; najveće iznenađenje izbora Miroslav Škoro s 24,45 posto glasova birača otpao iz daljnje utrke za Pantovčak

Zatvorena su birališta u Hrvatskoj na kojima su građani danas, 22. prosinca, po 7. put birali predsjednika ili predsjednicu države koji će sljedećih pet godina boraviti na Pantovčaku. Građani su mogli birati između 11 predsjedničkih kandidata. Kao što je bilo očekivano, niti jedan od kandidata nije osvojio 50 posto + 1 glas, a što znači da ćemo na birališta u nedjelju, 5. siječnja, u drugome krugu predsjedničkih izbora.

Državno izborno povjerenstvo objavilo prve neslužbene rezultate
Državno izborno povjerenstvo objavilo je točno u 20.00 sati prve privremene neslužbene rezultate predsjedničkih izbora. Nakon 20 posto obrađenih biračkih mjesta, uvjerljivo je vodio kandidat SDP-a Zoran Milanović s 32,02 posto glasova birača, na drugom mjestu bila je sadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s 27,99 posto glasova, a treći Miroslav Škoro s osvojenih 21,78 posto potpore birača. Nakon 48,54 posto obrađenih biračkih mjesta, i dalje je vodio Milanović s 30,92 posto glasova, druga je bila Grabar Kitarović s 27,76 posto, a treći Škoro 22,72 posto osvojenih glasova. I nakon obrađenih gotovo 67 posto birališta, i dalje je vodio Milanović s 30,35 posto, slijedila ga je Grabar Kitarović s 27,43 posto, a zatim Škoro s 23,52 posto glasova.

Prije 21.00 sati obrađeno više od 70 posto biračkih mjesta
Nešto prije 21.00 sat, DIP je objavio nove rezultate izbora nakon što je obrađeno 73,93 posto biračkih mjesta. Milanović je držao prvo mjesto s 30,03 posto i bježao za oko 30.000 glasova Grabar Kitarović koja je bila druga s 27,37 posto, dok je Škoro uvjerljivo držao treće mjesto s 23,81 posto glasova. DIP je dosta brzo obrađivao rezultate pristigle s birališta. Ni nakon gotovo 90 posto obrađenih mjesta, nije bilo bitnih promjena. Kandidat Škoro došao je do 24,20 posto glasova, dok je u isto vrijeme Milanović lagano padao, kao i Grabar Kitarović koja je s 27,99 posto pala na 26,98 posto glasova. Kandidat Milanović osvojio je grad Zagreb i 7 županija, a sadašnja predsjednica Grabar Kitarović slavila je u 8 županija. Ono što treba istaknuti je da je Škoro osvojio pet slavonskih županija. Što se tiče gradova, kandidatica Grabar Kitarović izgubila je izbore u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku. Zanimljiv je i podatak da je u gradu Splitu slavio Milanović s 30,79 posto glasova, dok je Osijek osvojio Škoro s 33,33 posto osvojenih glasova.

Relativni pobjednik prvoga kruga predsjedničkih izbora Zoran Milanović
Već oko 22.00 sata bilo je jasno da je relativni pobjednik predsjedničkih izbora Zoran Milanović (SDP) s 29,55 posto glasova, da neće izgubiti prednost u odnosu na Kolindu Grabar Kitarović (HDZ) s kojom će se natjecati u drugom krugu predsjedničkih izbora, a koja je osvojila 26,65 posto glasova. Najveće iznenađenje izbora Miroslav Škoro s 24,45 posto glasova birača otpao je iz daljnje utrke za Pantovčak i u svom oproštajnom govoru najavio izlazak na parlamentarne izbore.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji slavila Kolinda Grabar Kitarović
U Splitsko-dalmatinskoj županiji nakon 100 posto obrađenih birališta, pobjedila je Kolinda Grabar Kitarović s 32,36 posto glasova, drugi je bio Miroslav Škoro koji je s 25,33 posto glasova pretekao Zorana Milanovića koji je u toj županiji osvojio 24,67 posto potpore.

Izlazne ankete davale šansu Škori, prvi pristigli neslužbeni rezultati to demantirali
Odmah po zatvaranju birališta mediji su objavili izlazne ankete, prema kojima je vodio Zoran Milanović (SDP) s 29,58 posto, a borba za drugo mjesto i ulazak u drugi krug izbora trebala se voditi između sadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović (HDZ) koja je osvojia 26,38 posto glasova birača i Miroslava Škore koji je imao 24,10 posto glasova birača. Ipak, prvi pristigli neslužbeni rezultati izbora, koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, demantirali su Škorine izlazne ankete i ostavili ga bez mogućnosti da sudjeluje u drugom krugu izbora za predsjednika države.

Danas, 22. prosinca, u 19.00 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj. U 20.00 sati Državno izborno povjerenstvo objavilo je prve neslužbene privremene rezultate predsjedničkih izbora prema kojima vodi kandidat Zoran Milanović (foto: M. Škrbić)

Podjelite:

You may also like...