PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Znanstvenik Ivan Đikić komentirao veliki broj zaraženih: Hrvatska je na granici eksponencijalnoga rasta, a građani se trebaju zabrinuti

Znanstvenik Ivan Đikić ocijenio je u petak da je najgora greška koju je Nacionalni stožer civilne zaštite napravio bilo dopuštanje rada noćnim klubovima, koji su postali izvor zaraze koronavirusom, javila je Hrvatska izvještajna novinska agencija.

Ivan Đikić: Radi se o ozbiljnim i zabrinjavajućim brojkama
— Najgora greška koju smo napravili je nerazumljivo dopuštanje da noćni klubovi rade i budu izvor zaraze. To smo trebali ukloniti, ne samo parcijalno, zbog pritiska izvana, nego i zbog naših građana koji žive ovdje, kao i turista, rekao je Đikić za N1. Komentirajući veliki broj zaraženih, rekao je da se radi o ozbiljnim i zabrinjavajućim brojevima. — Ne govori se o jednom danu, nego o 14 dana gdje u kontinuitetu imamo više od 40 zaraženih na 100.000 stanovnika. To je bila granica opasnosti koju su postavile druge zemlje i stavile nas na crnu listu, istaknuo je Đikić.

Hrvatska je na granici eksponencijalnoga rasta
Dodao je da taj kontinuitet govori kako smo u ozbiljnoj fazi te kako ta faza ne pada, a virus se širi. Đikić upozorava da je zbog takvih brojki Hrvatska na granici eksponencijalnoga rasta zaraze koronavirusom pa se, dodao je, “građani trebaju zabrinuti”. Procjene su, kaže Đikić, da virusa ima puno više, 20 do 40 puta. — Ako bude stalno 30 puta veći, to znači da je oko 45.000 ljudi koji momentalno nose virus i zarazni su, to je rizik da dođe do nekontroliranoga širenja zaraze, istaknuo je znanstvenik.

Svjesno smo ušli u turistički izazov
Dr. Đikić poručio je da treba raditi puno više testiranja ako želimo znati koliko se virusa širi po Hrvatskoj. — Dva mjeseca nedovoljnoga testiranja i nepravilnoga ponašanja dovelo nas je u ovu situaciju. Velika je opasnost za građane u devetom mjesecu kad se vrate u škole i na posao, drži Đikić. Treba, naglasio je, uvesti još centara za testiranja. — Svjesno smo ušli u turistički izazov i to je dobro, ali trebali smo kvalitetan turizam, a ne kvantitativni. Mi zbog pritiska izvana počinjemo više testirati, a moramo uvesti i nove tehnologije, kojih ima, ustvrdio je dr. Đikić.

Komentirajući na N1 veliki broj zaraženih znanstvenikk Ivan Đikić rekao je da se radi o ozbiljnim i zabrinjavajućim brojevima. — Ne govori se o jednom danu, nego o 14 dana gdje u kontinuitetu imamo više od 40 zaraženih na 100.000 stanovnika. To je bila granica opasnosti koju su postavile druge zemlje i stavile nas na crnu listu, istaknuo je hrvatski znanstvenik (izvor: N1 Televizija)

Podjelite:

You may also like...