Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Znate li koliko je do sada prijavljeno oboljenja od gripe na Braču? Iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo ističu da je ovogodišnja sezona gripe za sada prilično blaga. Doznajte i kada se očekuje njezin vrhunac

U tijeku je sezona gripe ili influence. Radi se o akutnoj zaraznoj bolesti, od koje brojni strahuju upravo u ovim zimskim danima, a obilježavaju je visoka temperatura i dominacija bolnih simptoma od kojih su najizraženiji respiratorni. Sve se više govori i o komplikacijama te bolesti i ističe važnost pravovremeno zaštitnoga cijepljenja od zarazne bolesti.

U Splitsko–dalmatinskoj županiji zabilježeno 101 slučaj oboljenja od gripe
No, ovogodišnja sezona gripe nije na razini prijašnjih godina, odnosno kad se uspoređuje s prethodne dvije sezone gripe. Potvrdila je to za naš portal prim. Goranka Petrović, dr. med., spec. epidemiologije i zdravstvene ekologije i voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. — Tijekom sezone gripe 2019./2020., zaključno s 12. siječnja, u Hrvatskoj je zaprimljeno ukupno 1.937 prijava gripe, od čega na području Splitsko–dalmatinske županije 101 prijava, izvijestila je dr. Petrović. Upoznala nas je i da je u tom razdoblju na Braču zaprimljeno 6 slučajeva oboljenja od gripe.

Dominira virus gripe tip A
— Među uzrocima pozitivnim na gripu u Referentnom laboratoriju za gripu Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dominira virus gripe tip A, ali unatrag dva tjedna bilježi se i porast udjela virusa gripe B, pojasnila nam je dr. Petrović, dodavši da je većina uzoraka pozitivnih na virus gripe A netipiziran.

Vrhunac gripe očekuje se u prvoj polovici veljače
Na naše pitanje o tome kada se očekuje vrhunac gripe u Hrvatskoj, dr. Petrović iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo odgovara: — Ova sezona za sada je prilično blaga, u usporedbi s prethodne dvije sezone gripe. Pretpostavlja se da bi vrhunac mogao biti u prvoj polovici mjeseca veljače, ako ne bude iznenađenja.

Zabilježeni i smrtni slučajevi zbog gripe
Zanimalo nas je i je li do sada zabilježen koji smrtni slučaj kao posljedica oboljenja od gripe. — Do sada su službeno prijavljena tri smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija, od kojih nijedan nije s područja Splitsko–dalmatinske županije, istaknula je prim. Petrović.

Broj cijepljenih građana veći u odnosu na prošlu sezonu
Naglasila je kako su i za ovu sezonu gripe nabavljene brojne doze cjepiva “Vaxigrip Tetra” protiv gripe, i to 360.000 doza, a zbog povećanoga interesa građana doznajemo da su nabavljene i dodatne količine cjepiva. — Na području Hrvatske distribuirano je nešto manje od 400.000 doza cjepiva u svrhu cijepljenja osoba s povećanim rizikom komplikacija zbog gripe. Prema iskazanom interesu građana, broj cijepljenih je veći u odnosu na prošlu sezonu, istaknula je voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dr. Petrović, dodavši kako je u sezoni gripe 2018./2019. godine primjenjeno 323.303 doza cjepiva od ukupno nabavljenih 330.720 doza.

— Tijekom sezone gripe 2019./2020., zaključno s 12. siječnja, u Hrvatskoj je zaprimljeno ukupno 1.937 prijava gripe, od čega na području Splitsko–dalmatinske županije 101 prijava, izvijestila je dr. Goranka Petrović iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Iznijela je i podatak prema kojemu je do 12. siječnja na Brau zabilježeno 6 slučajeva oboljenja od gripe (izvor: zzjzdnz.hr)

Podjelite:

You may also like...