PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Znate li koliko na Braču ima liječnika obiteljske medicine? Neki od njih su promijenili radno vrijeme

Zbog situacije izazvane epidemijom koronavirusa radno vrijeme ambulanti obiteljske medicine u Supetru se promijenilo.

Ambulante liječnice dr. Nataše Šerić i liječnika dr. Mladena Bonačića-Sargo od danas, 15. travnja, radit će samo u jutarnjoj smjeni, i to od 7.00 do 14.30 sati. Ambulanta liječnika dr. Milana Glavaškoga i nadalje će raditi prema ustaljenom rasporedu, parnim danima poslijepodne, a neparnim ujutro, dok se radno vrijeme dr. Nataše Mrduljaš Đujić izmjenjuje, i to tako da u jutarnjoj smjeni radi ponedjeljkom, srijedom i petkom, a u popodnevnoj utorkom i četvrtkom.

Na Braču su 4 ambulante obiteljske medicine
Prema podacima koje smo dobili od Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, na Braču je ugovoreno 11 ordinacija opće i obiteljske medicine, a od toga su 4 ordinacije obiteljske medicine. Sve četvero navedenih liječnika specijalisti su obiteljske medicine i vode tim svoje ambulante. Plaće se liječnicima koji imaju ugovor s HZZO-om, a kako su nam pojasnili, osiguravaju prema broju pacijenata u evidenciji.

Najveći broj osiguranika kod dr. Milana Glavaškoga
Najveći broj osiguranika, odnosno pacijenata, ima dr. Glavaški, a zatim dr. Šerić koja, kako nas je izvijestio HZZO, ima 1.686 pacijenata u evidenciji. Liječnik dr. Bonačić-Sargo, specijalist obiteljske medicine, zaposlenik je Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, a u evidenciji ima 658 osiguranika. Naravno, niti jedan liječnik ne može imati neograničeni broj pacijenata, niti zbog vlastite odluke niti zbog kvalitetnoga rada i pružanje adekvatne zdravstvene skrbi svakom pacijentu, a kako je određeno standardima u liječenju. Treba naglasiti kako najveći broj osiguranih osoba u timu opće ili obiteljske medicine može biti 2.125, a, kako su nam rekli iz HZZO-a, prema Odluci o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.

Utvrđen je godišnji iznos po osiguranoj osobi
— U skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, prilikom određivanja plaće liječnik je u obvezi usklađivati obračun plaće i ostalih materijalnih prava s odredbama Kolektivnoga ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenoga osiguranja. Utvrđen je i godišnji iznos po osiguranoj osobi za djelatnost opće/obiteljske medicine, pojasnili su nam iz HZZO-a.

Plaća im ovisi o broju pacijenata i kategoriji kojoj pripadaju s obzirom na godine
Provjerili smo tako da liječnici s ugovorom s HZZO-om imaju najveći godišnji dohodak za svakoga pacijenta do 7 godina te za one iznad 65 godina, a čije je liječenje složenije, a time i financijski zahtjevnije. To konkretno znači da plaća liječnika ovisi o broju osiguranika i kategoriji kojoj pacijenti pripadaju s obzirom na godine života.

Prrema podacima Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, od 11 ugovorenih ordinacija opće/obiteljske medicine, 4 ambulante su liječnika obiteljske medicine. Neke od njih danas su promijenile radno vrijeme s pacijentima, a s obzirom na posebnu situaciju uzrokovanu epidemijom koronavirusa (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...