PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

“Brački Michelangelo” Josip Radić iz Pučišća predložen za Nagradu Splitsko-dalmatinske županije

Na prijedlog vijećnice županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Danice Baričević, Županijska skupština danas, 26. kolovoza, odlučit će o tome da se Josipu Radiću, samouku klesaru i umirovljenomu časniku Hrvatske vojske iz Pučišća, dodjeli Nagrada Splitsko-dalmatinske županije za izniman doprinos očuvanju graditeljske i kulturne baštine.

Danica Baričević: Puno je vrijednih otočana
— Predložila sam Josipa Radića za nagradu Splitsko-dalmatinske županije. Ponosna sam što svake godine netko s Brača dobije zasluženu nagradu. Znate, puno je vrijednih otočana koji zaslužuju nagradu, istaknula je za BRAČ danas Baričević koja s pozornošću prati rad svojih Bračana te ih uvijek vrlo rado predloži Skupštini za nagradu.

Dobitnik više nagrada i priznanja
Josip Radić iz Pučišća završio je Mornaričku vojnu akademiju u Splitu. Aktivan je u Hrvatskoj vojsci od 1991. godine. Iste godine počeo se baviti izradom kamenih crkava, zvonika i kućica u kamenu i od tada je izradio zadivljujući broj eksponata koji se mogu naći od Hvara do Vatikana. — Iz njegove radionice već dvadesetak godina izlaze vjerne replike velebnih crkvenih katedrala, crkava, kampanela, lanterni i kamenih kuća. Na više organiziranih izložbi javnost se mogla upoznati s njegovim radovima u kojima je uz puno truda uloženo i ništa manje ljubavi, a eksponati s njegovim potpisom mogu se naći u mnogim europskim državama, ali i u dalekome Japanu. Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja, stoji, između ostaloga, u prijedlog Odluke o dodjeli nagrade koja će se naći danas pred članovima Županijske skupštine.

Reblika bazilike Sv. Petra od bračkoga kamena
— Njegovo posljednje djelo, replika vatikanske bazilike sv. Petra od bračkoga kamena rađena po originalnim nacrtima kruna je njegova dvadesetogodišnjega rada. Riječ je o prvoj kamenoj minijaturi vatikanske bazilike u svijetu, jedinstvenomu umjetničkom djelu napravljenom iz tisuća komadića bračkoga kamena prema originalnim nacrtima iz Vatikana. Stoga ga s pravom nazivaju “brački Michelangelo”, napisano je u obrazloženju. Kamena minijatura vatikanske bazilike predstavljena je javnosti 22. travnja prošle godine u Pučišćima, a otkrio ju je i blagoslovio apostolski nuncij u Berlinu nadbiskup Nikola Eterović.

Samouki klesar i umirovljeni časnik Hrvatske vojske Josip Radić iz Pučišća predložen je za Nagradu Splitsko-dalmatinske županije o čemu će danas, 26. kolovoza, odlučiti Županijska skupština na svojoj 34. sjednici koja počinje u 17.00 sati u dvorani Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...