Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Danica Baričević na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u izjavi medijima poručila: Nasilje u obitelji i prema ženama je negativni i gnjusni fenomen

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije obilježilo je danas, 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama na splitskoj rivi, i to predstavljanjem zajedničkoga projekta “Lily” koji su odlučili podijeliti s građanima te ga predstaviti javnosti.

Župan Boban na splitskoj rivi podržao zajednički projekt
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban zajedno s predstavnicima Povjerenstva na čelu s predsjednicom i saborskom zastupnicom Danicom Baričević te policijskim službenicima Odjela prevencije uz angažman Mobilnoga preventivnog centra Policijske uprave splitsko-dalmatinske predstavili su građanima zajednički projekt te im ukazali na značaj pravilne reakcije društva na pojavu nasilja nad ženama, zadaće policije pri dojavi nasilja i potrebu međuresorne suradnje svih državnih i javnih tijela.

Baričević: Radi se o negativnom i gnjusnom fenomenu
Predsjednica toga Povjerenstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji Baričević u izjavi za medije istaknula je kako je županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova nakon prvoga okruglog stola, održanoga u povodu Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja, povezalo sve institucije u županiji koje se bave tom problematikom. — Krenuli smo zajedno s Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom intenzivno raditi na projektu “Lily” kako bismo tiskali edukativni letak i senzibilizirali javnost o ovom negativnom i gnjusnom fenomenu, a radi se o nasilju u obitelji i prema ženama, izjavila je Baričević.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Splitsko-dalmatinskoj županiji i saborska zastupnica Danica Baričević sudjelovala je danas, 22. rujna, na obilježavanju Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama koje je upriličeno na splitskoj rivi točno u podne (foto: J. Bašić)

Radimo na senzibiliziranju javnosti o problemu nasilja
Naglasila je važnost da se društvo ispravno odredi prema tom problemu. — Zajedno s Vjerom Balbašom iz Odjela prevencije Policijske uprave Splitsko-dalmatinske i županijskim timom za sprječavanje nasilja prema ženama radimo na senzibiliziranju javnosti o problemu nasilja u obitelji i prema ženama. Edukativni letak osim građanima na splitskoj rivi želimo predstaviti i po školama te policijskim postajama, pojasnila je Baričević. Upozorila je kako je za vrijeme Covida nasilje bilo u porastu za 70 posto, uputivši na broj županijskoga Tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja.

Malbaša: U porastu su teži oblici nasilja nad ženama i obitelji
Vjera Malbaša istaknula je medijima da se u proteklih šest mjeseci ove godine zabilježeno smanjenje blažih oblika nasilja, ali pri tom upozorila i kako su u povećanju teži oblici nasilja nad ženama i obitelji. — Radi se o kaznenim djelima nasilja u obitelji, nanošenja tjelesnih ozljeda, prijetnji, povreda dječjih prava. Držimo da je i pojava koronavirusa uzrokovala da osobe koje su sklone nasilju u obitelji, a samim time što su u izolaciji u svome domu, dovela do povećanja broja kaznenih djela, istaknula je Malbaša iz Odjela za prevenciju Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Sjećanje na trostruko ubojstvo žena na Općinskom sudu u Zagrebu
Osvrnuvši se na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama pojasnila je da je obižlježavanje današnjega dana ustvari sjećanje na nesretan događaj iz 1999. godine kada su ubijene tri žene na Općinskomu sudu u Zagrebu. Jedna od tih žena bila je sutkinja tog suda Ljiljana Hvalec, po čijem nadimku je projekt i dobio naziv “Lily”. Poručila je kako je cilj projekta jačanje žena u njihovoj samozaštititi, zatim suzbijanje svih oblika diskriminacije žena, promicanje pune ravnopravnosti žena i muškaraca te prevencija svih oblika nasilja nad ženama i obitelji.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban zajedno s predstavnicima Povjerenstva za ravnopravnost spolova u Splitsko-dalmatinskoj županiji na čelu s predsjednicom i saborskom zastupnicom Danicom Baričević te policijskim službenicima Odjela prevencije uz angažman Mobilnoga preventivnog centra Policijske uprave splitsko-dalmatinske predstavili su građanima zajednički projekt “Lily” te im ukazali na značaj pravilne reakcije društva na pojavu nasilja nad ženama, zadaće policije pri dojavi nasilja i potrebu međuresorne suradnje svih državnih i javnih tijela (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...