PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Doznajte gdje je sve na Braču Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije investirala u lučku infrastrukturu; otvoreni su novi projekti, sređuje se dokumentacija, a radovi bi trebali početi sljedeće godine

Na dnevnom redu 27. Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije, održane u ponedjeljak 21. listopada, u konferencijskoj dvorani Senata Sveučilišta u Splitu, županijskim vijećnicima predstavljeno je, uz ostalo, i izvješće Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije za 2018. godinu.

Ulaganja u lučku infrastrukturu na Braču su značajna
Iz podnesenoga izvješća vrijedno je istaknuti velika ulaganja Lučke uprave u otok Brač, i to u lučku infrastrukturu. Tako je istaknuta izrada projektne dokumentacije uređenja lukobrana u luci Sutivan u visini od 36 tisuća kuna te radovi na sanaciji i uređenju glavnoga lukobrana u istoj luci koji su iznosili 1,5 milijuna kuna. Istaknuti su i radovi na uređenju južnoga dijela obale luke Pučišća, čiji radovi vrijede gotovo 2,5 milijuna kuna. Isto tako, Lučka uprava financirala je i nadzor nad radovima toga dijela pučiške obale, a on je iznosio 37 tisuća kuna.

U Postirima su započeli radovi na proširenju obale na istočnoj strani luke
U gradu Supetru obavljeni su Lučki podmorski iskopi na predjelu Vlačica, a radovi su iznosili gotovo 250 tisuća kuna. Radilo se o iskopima pretežno u stijeni do dubine 3 metra u površini 1350 m2. U Postirima županijska Lučka uprava sufinancirala je izradu dopune idejnog i glavnoga građevinskoga projekta te elaborata maritimne sigurnosti projekta dobradnje obale luke Postira, u vrijednosti nešto više od 122 tisuće kuna. U toj bračkoj općini u tijeku su radovi na proširenju obale na istočnoj strani luke, a oni su započeli još 23. rujna, pri završetku turističke sezone. Radove u postirskoj luci obišao je 11. listopada ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević, a njihov izvođač je Macroni inženjering, s kojim je ugovor Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije potpisala još 5. lipnja.

Završena sanacija dotrajale obale u Splitskoj
U Povljima Lučka uprava financirala je izradu projektne dokumentacije za uređenje tamošnje luke. Izrada glavnoga građevinskoga projekta sanacije gata u Povljima iznosila je oko 62 tisuće kuna. Sanacija dotrajale obale u Splitskoj, kojoj je prijetila opasnost od urušavanja, bila je iznimno važan projekt Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije. Nešto više od 21 tisuću kuna iznosila je samo izrada elaborata podvodne arheološke reambulacije u zoni projekta sanacije obale.

U tijeku zemljanih radova izvršen je arheološki nadzor
Ta je ustanova inzistirala na pokretanju radova na sanaciji rive, a što potvrđuje i tadašnji odgovor Lučke uprave koji smo bili objavili: — Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije pokrenula je radove zbog lošega stanja obalne konstrukcije i opasnosti po život ljudi i ugrožavanje materijalnih dobara na obalnoj prometnici predmetna sanacija je HITNA. No, bilo je i zastoja u obavljanju radova na sanaciji te bračke obale, a iz Lučke uprave pojasnili su koji su bili razlozi tadašnjega zastavljanja radova: — Radovi su pokrenuti nakon sezone 2018., ali su neposredno nakon početka radova konzervatori zaustavili radove te naložili provedbu arheoloških istražnih radova, a nakon njih naložili su angažman arheološkoga nadzora za vrijeme odvijanja zemljanih radova. Sve u svemu, radovi u Splitskoj su pri kraju, a u tijeku je završno popločavanje.

Radovi na dogradnji luke u Bolu trebali bi početi sljedeće godine
Osim toga, najavljena je i dogradnja luke Bol, i to prva i druga faza izvedbe. Prije radova koji bi, prema riječima ravnatelja Lučke uprave Domagoja Maroevića, trebali započeti 2020. godine, radilo se na izradi projektne dokumentacije za dogradnju bolske luke. Ravnatelj Maroević u nedavnom razgovoru za naš portal najavio je da se do kraja godine očekuje i građevinska dozvola za izgradnju luke u Bolu sa 150 nautičkih vezova, lukobranom u dužini od 200 metara i novim katamaranskim pristaništem. — Ova investicija vrijedna je oko 70 milijuna kuna, rekao nam je Maroević.

radovi na proširenju istočne strane obale u Postirima započeli su 23. rujna, a radove je nedavno obišao ravnatelj županijske Lučke uprave Domagoj Maroević (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...