Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Lučka uprava: Radovi na sanaciji rive u Splitskoj zaustavljeni na traženje konzervatora, instalacije položene bez dopuštenja investitora

Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije pokrenula je hitnu sanaciju rive u Splitskoj zbog njezina, kako kažu, urušavanja. O tome smo već pisali na našemu portalu, 7. svibnja, prenoseći priopćenje gradonačelnice grada Supetra Ivane Marković, koja je tada na svojemu facebook profilu objavila sljedeće: — Radi vrlo lošega stanja Rive u Splitskoj napravljen je projekt hitne sanacije za koji sam molila, u više navrata, Lučku Upravu da krene sa radovima odmah nakon sezone 2018. godine. Točnije od listopada prošle godine sam više puta baš na ovu temu razgovarala s ravnateljem i molila da radovi krenu na vrijeme. Nažalost, radovi su pokrenuti tek danas usprkos mom negodovanju i pisanom zahtjevu da se isti ne otvaraju do iza sezone, objavila je gradonačelnica Supetra.

Odmah smo upit poslali Lučkoj upravi, i to Službi za informiranje, i zatražili njihovo očitovanje, a odgovor nam je stigao poslije naše objave. Na naš upit o tome zašto je Lučka uprava inzistirala na pokretanju radova na sanaciji rive u Splitskoj, naknadno smo dobili odgovor: — Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije pokrenula je radove zbog lošega stanja obalne konstrukcije i opasnosti po život ljudi i ugrožavanje materijalnih dobara na obalnoj prometnici predmetna sanacija je HITNA. Ako je, kako javljaju iz Luke uprave, sanacija hitna, zanimalo nas je zašto radovi nisu pokrenuti poslije sezone 2018. g., a ne pred turističku sezonu 2019. godine. — Radovi su pokrenuti nakon sezone 2018., ali su neposredno nakon početka radova konzervatori zaustavili radove te naložili provedbu arheoloških istražnih radova, a nakon njih naložili su angažman arheološkoga nadzora za vrijeme odvijanja zemljanih radova.

započeli radovi na sanaciji rive u Splitskoj (foto: J. Bašić)

radove na sanaciji rive u Splitskoj izvodi tvrtka iz Podstrane, a sve pod nadzorom splitskoga projektanta Obala d.o.o. (foto: J. Bašić)

U priopćenju koje je objavila prva žena grada Supetra, izražava se sumnja da će radovi, kako je najavljeno, biti završeni do kraja svibnja, kada, kako ističe Marković, i službeno stupa na snagu Odluka o zabrani izvođenja radova. — Kada se ispunilo posebne uvjete konzervatora, uočilo se na gradilištu u zoni obuhvata sanacije ukopane instalacije HEP–Pogon Brač, VIK–Supetar i T–COM koje su bez dopuštenja Lučke uprave položene neposredno iza obalnoga zida, što je uzrokovalo niz sastanaka sa nadležnim tijelima jer nije postojao geodetski snimak izvedenih ukopanih instalacija, pojašnjavaju iz Lučke uprave i napominju kako će radovi biti gotovo do kraja svibnja, ukoliko to vremenski prilike dopuste. Podsjećamo da je investitor tih radova Lučka Uprava, a projektant splitska tvrtka Obala d.o.o. Radove izvodi tvrtka iz Podstrane, a sve pod nadzorom splitskoga projektanta.

Lučka Uprava Splitsko-dalmatinske županije investitor je sanacije rive u Splitskoj (foto: J. Bašić)

Lučka Uprava Splitsko-dalmatinske županije investitor je sanacije rive u Splitskoj (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...