Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Načelnik Siniša Marović osvrnuo se na Strategiju mreže škola: “Najbitnije je da se ni jedna škola neće gasiti”

Na radnome sastanku splitsko-dalmatinskoga župana Blaženka Bobana i županijskih pročelnika s gradonačelnicima i načelnicima s područja županije, održanomu jučer, 22. listopada, u Splitu, a na kojem su sudjelovali i čelnici bračkih općina, kao i grada Supetra, bilo je, između ostaloga, riječi i o Strategiji mreže škola.

Važna je koordinacija s čelnicima lokalne samouprave
Važnije naglaske o smjernicama za izradu mreže školskih ustanovama i programa odgoja i obrazovanja, a koje su donesene 9. srpnja 2019. govorio je prof. Momir Karin, izaslanik Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je naglasio važnost koordinacije s čelnicima lokalne samouprave, koji, kako je rekao, najbolje znaju što je racionalno i samoodrživo upravljanje školskim objektima na području njihove jedinice lokalne samouprave.

Na otoku Braču djeluje šest osnovnih škola i tri srednjoškolske ustanove
— Izrada nove Mreže školskih ustanova je preduvjet ostvarenja prava svakoga djeteta na području RH na dostupnost škola. Zakonom je predviđeno da osnivači predlažu Mrežu škola, a Ministarstvo će operativno pomagati i pripremiti potrebne preduvjete, rekao je prof. Karin. Na Braču, treba podsjetiti, djeluje šest matičnih osnovnih škola i tri srednjoškolske ustanove. Svima njima osnivač je Splitsko-dalmatinska županija.

Određene racionalizacije bi trebalo biti, rekao je postirski načelnik
Jedan od sudionika radnoga sastanka, uz ostale načelnike i gradonačelnike sa županom, bio je i mladi načelnik Postira Siniša Marović. Upitan o tome što misli o Strategiji mreže škola, čelnik općine Postira rekao je da se ona tek planira. — Određene racionalizacije bi trebalo biti, ali ono što je najbitnije je da se ni jedna škola neće gasiti, rekao je načelnik Marović. O potrebi usvajanja toga strateškoga dokumenta iz područja obrazovanja govorio je i pročelnik Upravnoga odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport prof. Tomislav Đonlić. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručili su nam da je smjernicama predviđena optimizacija Mreže. Jasno je da Ministarstvo obrazovanja već neko vrijeme razmišlja o racionalizaciji po školskim ustanovama, a posebno su u pitanju one škole s manjim brojem učenika.

Važno je razgovarati o problemima koji nas muče
Osvrnuvši se na sastanak s predstavnicima županije, načelnik Marović je istaknuo: — Naravno da je važno susretati se, jer možemo na licu mjesta sa županom, pročelnicima, ministrima i ostalima razgovorati o problemima koji nas muče. Mislim da je ovo peta kordinacija župana s čelnicima jedinica lokalne samouprave, rekao je Marović.

Planiraju se ogromna ulaganja u izgradnju novih zdravstvenih objekata
Na radnom sastanku bilo je riječi i o prijedlogu suradnje splitskoga Kliničkoga bolničkoga centra s gradovima i općinama na području Županije, a taj su prijedlog iznijeli zamjenik ravnatelja KBC Split dr. Krešimir Dolić i župan Boban. — Predstavljen je jako ambiciozan plan koji je već ozbiljno započeo, vezano za poboljšanje zdravstvenih usluga na način da se planiraju ogromna ulaganja u izgradnji novih zdravstvenih objekata u sklopu Kliničkoga bolničkog centra Split, rekao je načelnik Postira, istaknuvši kako nije bilo riječi o zdravstvenoj zaštiti na otocima jer je ona, dodao je, u nadležnosti Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

— Važno je susretati se, jer možemo na licu mjesta sa županom, pročelnicima, ministrima i ostalima razgovorati o problemima koji nas muče. Mislim da je ovo peta koordinacija župana s čelnicima jedinica lokalne samouprave, rekao nam je poslije koordinacije u Splitu načelnik Postira Siniša Marović (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...